Tekesin Innovaatiosetelin ehtoihin on tullut muutoksia. Muutosten tarkoituksena on suunnata tuki tuotteille ja palveluille, joissa on kansainvälistä potentiaalia. Uudet kriteerit koskevat 16.1.2017 jälkeen jätettyjä hakemuksia.

Osana hallituksen kevään 2016 yrittäjyyspakettia Tekesin rahoitustuotteisiin liitettiin kokeiluluonteisesti uusi rahoitustuote Innovaatioseteli, jonka arvo on 6200 € (5000 € + alv). Yritykset ovat voineet hakea innovaatioseteliä lokakuusta alkaen. Seteli on tarkoitettu tukemaan pienten ja keskisuurten yritysten innovaatiotoimintaa.

Innovaatioseteli on tarkoitettu innovaatiotoimintaan liittyvien asiantuntijapalveluiden hankintaan. Innovaatioseteliä ei olla rajattu millekään tietylle toimialalle. Innovaatiosetelin tuella kehitettävä innovaatio voi olla yhtä lailla fyysinen, digitaalinen tai käytännöllinen. Se voi liittyä tuotteeseen tai yrityksen omaan prosessiin. Innovaatiosetelillä hankittavan ulkopuolisen osaamisen on oltava yrityksen omaan osaamiseen nähden uutta.

Innovaatioseteli toimii. Yrityksissä on jo käynnissä lukuisia Innovaatiosetelillä rahoitettuja kehitysprojekteja.

Nopea ja suoraviivainen hakuprosessi

Joulukuun puoleenväliin mennessä hakemuksia on tullut 1796 kappaletta, joista on hyväksytty rahoitettavaksi 959 kappaletta. Rahoituksen ehdot täyttävistä innovaatiohankkeista rahoituksen on saanut siis selkeästi yli puolet.

Suomen Yrittäjien julkaiseman artikkelin mukaan kielteiseen päätökseen on voinut johtaa huonosti laadittu hakemus, jossa ei selviä, millaista osaamista sillä hankittaisiin. Osa yrityksistä on myös hakenut sillä sellaisia palveluja jotka eivät liity innovaatiotoimintaan.

Yksi ensimmäisistä innovaatiosetelin saanesta yrityksistä oli pakkausratkaisuja kehittävä Koepala Packaging.

Hakuprosessi oli hyvin nopea ja suoraviivainen. Neuvona muille yrityksille voisin sanoa, että mitä kirkkaammin kehityksen kohde on tiedossa, sitä ketterämmin myös hakemuksen tekemisessä pääsee alkuun, kuvaa kokemustaan Koepala Packagingin Janne Asikainen.

Lupaavia alkuja kansainvälistymisen tiellä

Tampereen kauppakamarilehti haastatteli marraskuussa Tekesin pk-vastuualueen johtaja Reijo Kangasta. Kankaan mukaan Innovaatioseteli on jo saanut aikaan lupaavia alkuja. Kangas korostaa, että vaikka innovaatioseteli näyttää suosionsa perusteella tulleen tarpeeseen, Tekesiä kiinnostaa kuitenkin erityisesti, mitä tapahtuu setelin lunastuksen jälkeen.

Haemme kansainvälistyviä yrityksiä. Innovaatioseteli on ensimmäinen askel. Setelihankkeille on saatava jatkoa. Näyttää kyllä siltä, että se myös johtaa eteenpäin tuottaen jo nyt lupaavia liidejä. On esimerkiksi tehty Innovaatiosetelillä kansainvälistymiskartoitus ja sen tulosten perusteella uskalletaan lähteä kansainvälistymisen seuraavaan vaiheeseen.

Kankaan mukaan Innovaatioseteliä on käytetty laajasti, mutta digitaalisuus vaikuttaa olevan yksittäisenä asiana eniten esillä yritysten hankkeissa.

Rahoitus näyttää suuntaa vientimarkkinoille

Kankaan väläyttämää jatkoa setelihankkeille tulee nyt. Tästä eteenpäin tiedon hankkimista uusista vientimarkkinoista voidaan Innovaatiosetelin sijaan rahoittaa myös Tekesin Team Finland Explorer -rahoituksella. Rahoituksen määrä on 5000-10000 euroa, ja sillä voidaan kattaa hankituista asiantuntijapalveluista puolet. Tämä kannustaa panostamaan markkinan tutkimiseen.

Uusissa Innovaatiosetelin ehdoissa määritellään myös, että kehitettävän tuotteen tai palvelun on oltava suunnattu kansainvälisille markkinoille. Yrityksellä on myös oltava kansainvälisyyteen liittyvä suunnitelma.

Voimaan astuneet muutokset painottavat tukea toimintansa jo vakiinnuttaneiden yritysten suuntaan.Jatkossa Innovaatioseteliä hakevalla yrityksellä on oltava Asiakastiedon Alfa-ratingilla vähintään A+-taso.

Oulussa tilaisuus kysymysten esittämiseen

Mahdollisuuksia on edelleen valtavasti, mutta on myös huomioon otettavia asioita. Siksi Oulussa järjestetään perjantaina 3.2. Innovation in Business -tilaisuus, jossa kaksi eri aloja edustavaa Tekesin virallista palveluntarjoajaa on tavattavissa ja vastaamassa kysymyksiin.

Yritykset ovat digitaalisia palveluja tuottava MeKiwi Oy ja PK-yritysten palvelemiseen erikoistunut Asianajotoimisto PPV Lex. Tilaisuuden järjestämistä tukee Business Oulu. Tilaisuus on maksuton, mutta siihen pitää ilmoittautua.

Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita viettämään mukavaa aikaa työviikon päätteeksi. Socializing Friday -tapahtumissa kokoonnutaan tärkeän asian äärelle rennosti, mailaa puristamatta. Tapahtumapaikka on osoitteessa Isokatu 56 sijaitseva Njetworking Inn.

Tule tapaamaan tuttuja, vanhoja ja uusia!

Yksityiskohtaiset tiedot Innovaatioseteliin liittyen Tekesin verkkosivulla

MeKiwi Oy

MeKiwin ydinosaamisalueita ovat sovelluskehitys sekä mobiiliin että verkkoympäristöihin, pelillistäminen ja pelinkehitys. Palvelu kattaa koko kehitysprosessin ideasta viimeisteltyyn tuotteeseen ja markkinoille viemiseen. MeKiwi tarjoaa myös neuvontaa ja on aina kiinnostunut monialaisesta yhteistyöstä.

Asianajotoimisto PPV Lex

PPV Lex tarjoaa lakipalveluja pienille ja keskisuurille yrityksille. PPV Lexin lakipalvelut kattavat keskeisimmät PK-yrityksen tarpeet. Esimerkkejä erikoisosaamisesta ovat sopimusoikeus, yhtiöoikeus, IPR-asiat ja riitojen ratkaisu. Kestävät kumppanuudet perustuvat luottamukselle, joka syntyy henkilökohtaisesta palvelusta.