Alkuvuonna käyttöön otettu Facebook-pikseli sekä loppukesästä julkaistava Google Attribution helpottavat nettisivujen toiminnan ja mainosten analysointia. Ykköstavoite edelleen on, että tuotetaan asiakkaalle merkityksellistä sisältöä ja tarjotaan sitä oikeaan aikaan.

Verkkosivut ovat sijoitus. Edustavat verkkosivusi ovat sellaisenaan valjastettavissa myös mainontaan verkossa. Verkon käyttäjien vaatimukset kovenevat koko ajan, mutta onneksi myös analyysityökalut kehittyvät. Kaiken, mitä julkaiset, on oltava merkityksellistä ja tavoitettava asiakas oikeaan aikaan. Spämmääjä on pelistä pois.

Hyvien työkalujen avulla osaat suunnitella ja kohdentaa sisältösi oikein. Facebook korvasi entisen konversiopikselinsä kattavammalla ja yksinkertaisemmalla Facebook-pikselillä alkuvuodesta. Nyt Googlen analyysityökalut ovat menossa perusteellisesti uusiksi.

Google Attribution lupaa kertoa, onko markkinointi tehokasta

Google julkaisee loppukesästä uuden analyysityökalun, Google Attributionin. Uudella palvelulla Google lupaa antaa vastauksen markkinoinnin tekijöitä vaivaavaan kysymykseen: Toimiiko markkinointini vai ei? Google Attribution yhdistää Google AdWordsin, Google Analyticsin ja Google DoubleClick Searchin. Uusi analyysityökalu mahdollistaa digitaalisen markkinoinnin kokonaisuuden mittaamisen, yhdistäen kaikki laitteet ja julkaisukanavat.

Google Attribution esiteltiin yleisölle Google Marketing Next 2017-tapahtumassa.

Video: Google Marketing Next 2017 Keynote. Google Attributionin esittely alkaa noin kohdasta 32:34.

Tällä hetkellä yleisin tapa on mitata konversiota eli sitä, päätyykö verkkosivujen käyttäjä toivottuun lopputulokseen, tavallisimmin tilaukseen tai yhteydenottoon.

Asiakkaan ostopolku digitaalisessa ympäristössä muodostuu kuitenkin kymmenistä pienistä tapahtumista useilla eri alustoilla. Siinä yhdistyvät video, hakukoneiden käyttö, sosiaalinen media ja muiden verkkosisältöjen kuluttaminen. Tätä tehdään monella eri laitteella, mikä tekee mainonnan kokonaistehon mittaamisesta vaikeaa. Voidaan mitata yksittäisten toimien vaikuttavuutta, mutta sitä, miten eri toimet suhteutuvat toisiinsa, on vielä tällä hetkellä mahdotonta tietää.

Googlen antamien ennakkotietojen perusteella Google Attribution pystyy tulkitsemaan asiakkuuden koko kaaren alkaen ensimmäisestä kosketuksesta yrityksesi sisältöihin.

Esimerkiksi, jos asiakas sattumalta löytää julkaisemasi videon YouTube-palvelusta, katsoo sen ja joskus myöhemmin etsii googlettamalla yrityksesi, alkaa tutustua palveluihisi ja joskus aikanaan tekee ensiostoksensa mainoskampanjasi kautta, saat Google Attributionin antamasta analyysista tiedon koko kaaresta. Tiedät, että myös puoli vuotta sitten lataamasi YouTube-video oli merkityksellinen. Tämän hetken analyysityökaluilla voit seurata vain yksittäisiä tapahtumia – helpoiten sitä kampanjaa, joka johti ostopäätökseen.

Vaikka Google Attribution tulee olemaan täysin ilmainen, Google lupaa sen soveltuvan sekä pienten että suurten mainostajien tarpeisiin. Google Attribution on nyt beta-vaiheessa ja tullaan julkaisemaan muutaman kuukauden sisällä.

Yrityksen markkinointi Facebookissa

Facebookissa voit mainostaa kahdella tavalla: suoraan yrityksen Facebook-sivulta tai perustamalla mainostilin. Ensimmäisellä tavallakin saat näkyvyyttä, mutta mainonnan tuloksellisuutta ei pysty seuraamaan. Pelkkä näkyvyys ei kerro paljonkaan. Merkityksellistä on vasta konversio eli se, mitä mainoksen nähnyt henkilö tekee.

Kun haluat seurata kampanjointisi tuloksellisuutta, tarvitset Facebook-mainostilin. Tilin perustaminen on ilmaista. Kampanjoida voi pienillä tai vähän suuremmilla summilla. Tarvittava määrä riippuu tavoitteistasi.

Alkuvuodesta käyttöön tullut Facebook-pikseli paransi huomattavasti mahdollisuutta seurata mainonnan tuloksellisuutta. Pikseli seuraa, moniko ihminen klikkaa mainoksesi auki ja moniko heistä päätyy toivomaasi lopputulokseen: ostaa, pyytää yhteydenottoa, varaa ajan.

Esimerkki Facebook-pikselin avulla toteutetusta kampanjan tehon mittaamisesta

Sinulla on autohuolto ja hyvä huoltotarjous autolle juhannuksen alla. Teet huoltotarjouksesta verkkosivullesi mainoksen. Se on hyvä, mutta on kyllä aika tuurissa, näkevätkö vanhatkaan asiakkaasi sen.

Kun jaat tarjoussivun yrityksesi Facebookissa, todennäköisyys tavoittaa tuttu asiakas on jo aika suuri, varsinkin jos hän on Facebook-tykkääjäsi.

Kun teet mainoksen, joka lähtee jakoon Facebookissa muillekin kun tykkääjillesi, tavoitat melkoisen joukon uusia ihmisiä. Jos he kiinnostuvat tarjouksesta, he menevät verkkosivullesi ja varaavat huollon. Tämä on tietenkin hyvä. Et vain ole saanut tarkkaa tietoa siitä, moniko huollon varannut on tehnyt sen Facebook-mainoksesi seurauksena.

Kun asennat verkkosivullesi Facebook-pikselin ja käytät mainostukseen mainostiliä, saat tämän tiedon. Lisäksi voit toistaa mainoksen niille, jotka kävivät verkkosivullasi mutta eivät varanneet aikaa. Ehkä heitä kiinnosti, mutta asia ei vain nyt ollut ajankohtainen.

Miten laskea kampanjan tulos? Jokainen mainoksessa olleen linkin kautta tehty huoltoajan varaus on tämän kampanjan ansiota. Siitä voit laskea, mitä kampanja tuotti. Jos myyntikatetta yhdestä huollosta jää 50 € ja lomakkeen kautta ajan varasi 10 ihmistä, se tarkoittaa 500 € sellaista rahaa, mitä ei olisi firmaan muuten tullut.

Hyvät nettisivut ja Facebook-markkinointi on tehokas kaksikko!

Tarjoa merkityksellistä sisältöä oikeaan aikaan

Kun kotisivut yritykselle on tehty, kannattaa panna ne töihin. Kun aloitat Google- tai Facebook-työkalujen käytön, joudut itsekin alkuun vähän askaroimaan. Vaivannäkö kuitenkin kannattaa.

Samalla tavalla kuin liiketoiminnassa muutenkin, on asiakkaalle pystyttävä tuottamaan arvoa myös verkossa. Sisältösi on oltava vastaanottajalle mielekästä ja tavoitettava hänet oikeaan aikaan. Googlen ja Facebookin analyysityökalut auttavat sinua tässä.

Käsittelimme edellisessä blogissamme sitä, mitä kannattaa ihan ensiksi tehdä Googlen ja Facebookin kanssa, varmistaaksesi että ihmiset löytävät yrityksesi verkosta. Jos tuntuu, että on vielä vähän vaikeaa hahmottaa, miten markkinoida yritystä verkossa, kannattaa lukea sekin.