Googlen Instant App -tekniikka tavoittelee sujuvinta käyttäjäkokemusta. Tulevaisuudessa sovellusta pyörittää selain. Kokemus on sama, kuin käyttäisit natiivia Android-sovellusta, lupaa Google. Etuna on se, että sovellusta ei tarvitse ladata omalle puhelimelle. Myös maksamiseen luvataan vaivattomuutta.

Googlen mukaan Instant App on kokonaan uudenlainen ajatus sovelluksesta. Ideana on tehdä natiiviapplikaation käytöstä yhtä sujuvaa kuin verkkosivuilla surffaamisesta.

Verkkosivut ovat hetkellisiä. Käyt niillä, etkä ajattele niitä toista kertaa, kuvaa kokemusta Androidin kehityksestä vastaava johtaja Dave Burke.

Sovelluksen lataamiseen puhelimelle saattaa Burken mukaan joskus liittyä hankaluutta.

Saatat joutua lataamaan koko sovelluksen, vaikka tarvitset jotain toimintoa siitä vain kerran. Tai saatat joutua lataamaan sovelluksen jonkun yksittäisen tiedon takia.

Instant App -tekniikka tavoittelee käyttäjäkokemuksen parantamista. Tekniikan ydin on, että sovellus rakentuu pienistä palasista. Selain avaa Instant App -sovelluksesta vain ne osat, joita käytät. Chromessa oleva linkki toimii niin kuin verkkosivuston syvälinkki, joka johtaa suoraan tiettyyn kohtaan sivustoa. Instant App -sovellukseen mennessä se johtaa samalla tavalla linkin määrittelemään kohtaan sovellusta.

Tammikuussa 2017 Google tiedotti, että Instant App -tekniikan testaus aloitetaan rajoitetun käyttäjäjoukon kanssa. Testauksessa mukana olevat sovellukset ovat BuzzFeed, Wish, Periscope ja Viki.

Helpotusta viihdekäyttöön, maksamiseen ja muuhun asiointiin

Kun Google esitteli Instant App -tekniikan ensimmäisen kerran vuotuisessa I/O -tapahtumassaan toukokuussa 2016, esimerkkeinä olivat mediasovellus Buzzfeed,  verkkokauppa-asiointi ja pysäköinnin maksaminen.

Tulevaisuudessa, kun ystävä lähettää linkin Instant App -tekniikalla rakennettuun Buzzfeed-sovellukseen, linkin voi avata ja katsoa sisällön vaikka Buzzfeed ei olisikaan ladattuna omalle puhelimelle. Jos tahtoo ladata koko sovelluksen, sen voi tehdä siitä näkymästä, jota käyttää. Enää ei tarvitse mennä sovelluskauppaan.

Instant App -tekniikalla luodaan sujuvuutta myös maksamiseen. Kun asiakas löytää Google-haulla kiinnostavan tuotteen, hän pääsee sitä klikkaamalla suoraan verkkokauppasovelluksen tuotesivulle. Koska käyttäjä on jo kirjautunut, hänen tietonsa ja maksutietonsa tulevat automaattisesti jokaiseen käytettävään sovellukseen tarvittaessa. Käyttäjän ei tarvitse erikseen kirjautua eikä syöttää tietojaan.

Instant App -sovellukset voi yhdistää myös NFC-tunnistukseen. Kun lukee puhelimella  NFC-tarrasta tiedot, järjestelmä hakee asiaan liittyvän sovelluksen. Esimerkiksi pysäköintisovellusta voi näin käyttää ilman, että se on ladattuna omaan puhelimeen. Käyttäjän ei edes tarvitse tietää, mitä pysäköintisovellusta hän käyttää, saati hakea sitä sovelluskaupasta. Myös maksaminen onnistuu samassa näkymässä, ilman kirjautumista.

Tekniikka julkaistaan lähikuukausina

Google on ilmoittanut, että se haluaa poistaa eron natiiviapplikaation ja web-applikaation välillä. Avaintekijä tässä on nopeus. Kun haettu tieto latautuu natiiviapplikaatiosta selaimeen pelkästään klikkaamalla linkkiä ja lähes viiveettä, käyttökokemus on todellakin ottanut askeleen eteenpäin.

Kehitys on ollut nopeaa. Google julkaisi Instant App -projektin toukokuussa 2016. Jo näinä aikoina alkaa suljettu testaus. Täysi SDK eli Software Developer Kit tullaan julkaisemaan tämän kevään aikana. Sen jälkeen sovelluskehittäjät ympäri maailman pääsevät tutkimaan tekniikkaa. Mielenkiintoista. Odotamme!