Siivouspäivä on kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien ja kaupunkikulttuurin päivä. Siivouspäivässä kuka tahansa saa pystyttää vanhojen vaatteiden ja tavaroiden myyntipaikan kaupungin tai kunnan alueelle.

Tällä hetkellä Helsingin jälkeen suurin Siivouspäivä-kaupunki Suomessa on Oulu. Siivouspäivää Oulussa saatteli käyntiin monessa mukana oleva kaupunkiaktivisti Niina Jortikka. Miten Siivouspäivä tuli niin suosituksi Oulussa?

Siivouspäivää kampanjoitiin Oulussa aktiivisesti, muistelee Niina Jortikka. Ihan ensimmäiseksi sovittiin Oulun kaupungin kanssa paikalliset pelisäännöt. Alueluvan edellytyksenä oli, että kirppispöydän pitäjät merkitsevät oman kirppispaikkansa Siivouspäivän verkkosivujen kartalle ja lisäksi noudattavat muita ohjeita, joita oli kymmenkunta. Esimerkiksi nurmialueiden pysymisestä kunnossa on jokaisen puistoon myyntipaikkansa pystyttävän huolehdittava.

Niina Jortikka perusti heti alkuun Oulun kirppistelijöiden tiedotuskanavaksi Facebook-ryhmän Siivouspäivä Oulu. Ryhmän kautta julkaistiin tapahtuman lähestyessä vinkkejä ja kannustusta oman myyntipaikan markkinointiin. Oulun kaupungin kanssa sovittuja pelisääntöjä kerrattiin ja vahvistettiin sekä vastattiin lukuisiin kysymyksiin, olihan asia vielä uusi. Ensimmäisten parin vuoden jälkeen Siivouspäivän toimintatapa on yleisemmin tuttu ja tiedottamisessa pääsee jo vähemmällä, kertoo Jortikka.

Koska Siivouspäivä on kaiken kansan kierrätysjuhla, tapahtuman luonteeseen kuuluu se, että ihmiset kokoontuvat. Oulussa vilkkaimmaksi tapahtumapaikaksi on kehittynyt Åströmin puisto. Monissa Siivouspäivissä on järjestetty myös kierrätettävän tavaran keruu yhteistyössä kierrätysalan toimijoiden kanssa. Myyntipaikkojen keskittyminen on palvellut myös tätä.

Siivouspäivän lanseerausta Oulussa helpotti myös se, että perinteinen media tarttui aiheeseen. “Tietenkään kaikki eivät ole Facebookissa”, toteaa Jortikka. “On viestittävä myös printtimediassa ja muissa kanavissa”.

Siivouspäivä Oulu -Facebook-ryhmä on edelleen toimiva Siivouspäivän tiedotuskanava Oulussa. Seuraava Siivouspäivä järjestetään lauantaina 27.5.2017.

Lisää Siivouspäivästä