Pelillisyys tekee palveluista mukavampia käyttää. Yksi tapa parantaa käyttökokemusta verkkosivuillakin on pelillistäminen. Hyvät kotisivut ovat helppokäyttöiset ja hyvännäköiset. Paremmat kotisivut saavat vieraan viihtymään.

Melkein puolet kaikista ihmisistä on tottuneita pelaamaan. Pelaaminen on kutakuinkin yhtä yleistä sekä miesten että naisten keskuudessa. Tämä kattaa melkoisen joukon kaikista verkkosivujen käyttäjistä.

Yrityksellä on oltava hyvät nettisivut, se on itsestään selvää. Millaiset ovat hyvät kotisivut yritykselle? Verkkosivujen pitää olla helppokäyttöiset, edustavan näköiset ja tarjota sitä, mitä kävijä etsii. Lisäksi niiden pitää palvella yrityksen liiketoimintaa ja tuottaa tietoa mitattavien tavoitteiden seurantaan. Pikku juttu, vai mitä?

Maailman ensimmäinen verkkosivu julkaistiin yleisölle vuonna 1991.  Tästä kaksi vuotta myöhemmin web lähti räjähdysmäiseen kasvuun, kun tutkimuslaitos CERN vapautti Sir Tim Berners-Leen kehittämät WWW-teknologiat kaikkien vapaaseen käyttöön. CERN palautti verkkosivun alkuperäiseen osoitteeseensa 20 vuotta ensimmäisen julkaisun jälkeen, koska on tärkeää, että ihmiset näkevät, mistä kehitys alkoi.

Nykyisin verkkosivujen kautta välitetään moninkertainen määrä informaatiota. Silti hyvät kotisivut toimivat sujuvasti kaikilla päätelaitteilla ja latautuvat nopeasti. Tosin, käyttäjän vaatimustasokin on kasvanut. Verkkopalvelun tulee toimia kuin ajatus. Pienetkin viiveet sivun latautumisessa ja muut kuopat matkanteossa ovat käyttäjälle niin sanottua kitkaa. Ja niin tuttua jokaiselle. Sen ei tarvitse olla. Voimme saada kitkan tilalle asiakkaan naurun kikatusta.

26 vuotta sitten julkaistu maailman ensimmäinen verkkosivu aukeaa mallikkaasti myös moderneilla selaimilla.
26 vuotta sitten julkaistu maailman ensimmäinen verkkosivu aukeaa mallikkaasti myös moderneilla selaimilla.

Asiakkaat käyttävät pelillisiä palveluja mielellään

Samalla tavalla, kuin pelillisyys tekee muistakin palveluista mukavampia käyttää, yksi tapa parantaa käyttökokemusta verkkosivuillakin on pelillistäminen. Tämä ei ole edes mitään korkeampaa pelitiedettä, vaan ilmainen julkaisualusta WordPress tarjoaa tähän työkalut.

Yritykset ovat käyttäneet pelillisyyttä jo vuosia, koska sen hyödyt on selvästi osoitettavissa. Asiakkaat ovat hyvin vastaanottavaisia pelillisille systeemeille ja käyttävät niitä mielellään.

Ennen maalla, kaukana kemikalioista, liimailtiin tarroja meikkien tilauslappuihin ja saatiin tilaajalahjana pieniä posliinieläimiä. Pahvinen pizzerian leimakortti löytyy edelleen monesta lompakosta. Nyt pisteytykset ja palkitsemiset ovat siirtyneet osaksi verkkoon, missä niitä käytetään samalla tavalla – ja yhtä mielellään.

Kun tehdään verkkosivun käyttökokemusta miellyttävämmäksi, useinkaan ei kannata tarjota varsinaista peliä. Yleisimmät pelillistämisen muodot ovat yksinkertaisia sovellutuksia pelimekaniikasta. Jos haluat saada asiakkaasi viihtymään verkkosivullasi, jatkahan lukemista.

WordPressin neuvot ja niksit vieraan viihdyttämiseen

Pelillistetyn palvelun käyttäminen on hauskaa ja opettavaista. Se lisää asiakasuskollisuutta ja bränditietoisuutta. Pelillisyyttä pitää silti osata säännöstellä. Silloin on onnistuttu, kun pelillistäminen jää asiakkaan mieleen lisäarvon tuottajana eikä ajan tappamisen välineenä.

Näillä WordPress-laajennuksilla saat vieraasi viihtymään.

1. Tooltip

Useimmat videopelit antavat nopean katsauksen siihen, miten pelissä navigoidaan. Tooltip toteuttaa saman verkkosivulle. Verkkosivuilla tavoitellaan sitä, että asiakas ohjautuu laskeutumissivulta haluttuun paikkaan, esimerkiksi yhteydenottolomakkeelle. Tätä toteutetaan linkkien avulla, mutta voit ohjata sivukävijääsi eteenpäin myös nopean ja vaivattomanTooltipin avulla.

2. Sivun latautumisen visualisointi

Pacman-latausanimaatio

Mielenkiintoisella animaatiolla voit saada käyttäjän mielenkiinnon pysymään yllä sinä aikana, kun sivu latautuu. Samantyyppiset siirtymisvaiheen animaatiot toimivat todella hyvin peleissä. On ilmeistä, että kukaan ei halua istua odottelemassa pelin tai verkkosivun latautumista, mutta lyhyt ja viihdyttävä animaatio saa ajan tuntumaan lyhyemmältä ja käyttäjän pysymään sivulla.

Githubin verkkosivulla on jotain esimerkkejä siitä, millainen sivulatauksen aikana näkyvä animaatio voisi olla.

3. Kyselyt, visailut

Haluatko tarjota kävijöillesi lisäarvoa viihdyttävällä ja valistavalla sisällöllä? Pienet visailut, kyselyt ja tutkimukset voivat lisätä asiakkaan sitoutumista. Samalla saat tilaisuuden tutkia, miten voisit palvella heitä paremmin ja kysyä: mitä he odottavat sinulta?

Esimerkiksi Opinion Stagen viihdyttävät sisältötyökalut toimivat hyvin WordPressissä.

4. Yhteisö

Yksi parhaita kaikenlaisen pelaamisen etuja on, että siinä tapaa samanmielisiä ihmisiä. Ihmisiä, jotka ovat samalta planeetalta kuin sinä. Joissain verkossa pelattavissa peleissä voitte jopa yhdistää voimanne liittoutumalla, vaikka ette olisi koskaan tavanneet oikeassa elämässä. Jos verkkosivullasi on suuri yleisö, joka voisi hyötyä yhteistyöstä ja kommunikoinnista, yhteisön luominen esimerkiksi jäsensivuilla on loistava tapa luoda samanlaista joukkuehenkeä.

Jos haluat alkaa rakentaa käyttäjistäsi yhteisöä, tutustu BuddyPressiin, joka on ilmainen sosiaalisen verkoistoitumisen laajennus WordPressille.

5. Sitoutumisen palkitseminen

Kun jatkat luomasi käyttäjäyhteisön kehittämistä, sitoutuneiden käyttäjien palkitseminen on askel eteenpäin. Silloin on laajennusosa myCRED tarpeellinen. Laajennus näyttää käyttäjälle hänen keräämänsä pisteet ja auttaa käyttäjää suunnittelemaan sitä, miten hän saa kerättyä lisää pisteitä. Eli toteuttaa toivottua aktiviteettia verkkosivullasi. Laajennuksen kautta saa myös virtuaaliset palkinnot: merkit eli badget, minipelejä ja muuta sisältöä.

6. Kanta-asiakkaasta suosittelijaksi

Jos olet etsimässä kokonaisvaltaista ja perustavanlaatuista työkalua siihen, miten voit palkita uskollisia jäsenasiakkaitasi, CaptainUp voi olla sopiva työkalu. Palveluun on valittavissa pelillisiä ominaisuuksia kuten badgeja, tasoja pokaaleja, pisteitä, pelivaluuttaa ja muita virtuaalipalkintoja. Voit käyttää palvelua myös vuorovaikutukseen käyttäjiesi kanssa. Voit promota ja palkita verkkosivullasi kävijöitä siitä, että he tekevät brändiäsi tunnetuksi sosiaalisessa mediassa.

Tehdään kaikkien elämästä vähän kevyempää

Pelillistäminen on jo asiakkaallesi tuttua kivijalkakaupasta. Peliajattelun tuominen verkkosivulle on kuitenkin vielä uutta. WordPressin laajennusosien ja siihen liitettävissä olevien palvelujen avulla voimme nyt rakentaa verkkosivuja, jotka tuovat käyttöömme pelillistämisen hyödyt.

Pelillistämällä saadaan paremmat nettisivut, kun pidetään käyttäjän kokemus etusijalla. Tavoitteen pitää aina olla käyttäjäkokemuksen parantaminen. Mitä yksinkertaisempi ja helpompi käyttää, sen parempi.

Tietokoneiden ja videopelien kanssa kasvaneet ikäluokat ovat sekä edistyneitä teknologian käyttäjiä että tottuneita siihen, että toimintaan kannustetaan palkitsemalla. Tämä kannattaa ottaa huomioon liiketoiminnassa.

Kehitys voi raikastaa tuulia meille kaikille. Esimerkiksi tällainen työhakemus piristäisi varmaan työlästä rekrytointiprosessia: Robby Leonardin ansioluettelo.

Miksipä emme lähtisi peliin mukaan ja ottaisi vähän rennommin!

Esimerkit ovat WPMUDEV-verkkosivustolla julkaistusta blogista. Alkuperäinen artikkeli on luettavissa täältä.