Virtuaalitodellisuus (VR) on lähtenyt kasvuun odotettua hitaammin, mutta alettuaan kasvu tulee olemaan rajua, ennakoi Neogamesin julkaisema the Game Industry of Finland 2016 -selvitys.

Haasteita pelien tuottamiselle VR-ympäristöön on, että koska markkina on edelleen pieni, useimmat pelinkehittäjät eivät onnistu rakentamaan kannattavaa liiketoimintaa. Myös osaamista ja tietoa VR-markkinoille menosta puuttuu.

VR:n varsinainen läpimurto näyttää tulevan myöhemmin, kuin mitä ensin odotettiin, mutta kun se tapahtuu, se tulee olemaan myös odotettua suurempi, ennakoi Neogames…

AR-markkina helpompi saavuttaa, laitteet määrittävät käyttötapoja

Verrattuna VR:ään, Lisätyn todellisuuden (AR) markkinat ovat paljon valmiimmat ja helpommat saavuttaa yritykselle, jonka osaaminen on mobiilialustalle tuottamisessa.

Tällä hetkellä AR-ratkaisut ovat eräänlainen osa hyötypelien kenttää. AR-lasit, kuten Hololensit, tulevat tutuksi käyttäjille hyötytarkoituksissa.

Muutos vielä huomaamattomampaan käyttötapaan, kuten AR:n yhdistäminen piilolinsseihin, voi tulla ratkaisemaan sen, mikä tulee olemaan pelialan asema AR-tuotannossa.

Edugame tulee johtamaan hyötypelialan kasvua

Hyötypelit ja pelillistäminen ovat erottautumassa kahdeksi toisistaan riippumattomaksi käyttötarkoitukseksi. Hyötypeleissä on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Kansainvälinen läpimurto puuttuu vielä, mutta opetuspeleissä on jo kehitetty tuotteita, joissa on kansainvälistä potentiaalia. Neogamesin selvityksen mukaan onkin todennäköistä, että juuri edugame-sektori tulee johtamaan hyötypelialan kasvua.

Kysyntää peli-innovaatioille valtavirran ulkopuolelta

Mobiilipeliala kasvaa edelleen, mutta viihdepelien markkinakin on täyttymässä. Vaatimustason kasvaessa pelinkehitysprojektit paisuvat aina vain suuremmiksi, mikä puolestaan nostaa kustannuksia yhtä asiakasta kohden. Kilpailu alkaa olla äärimmäisen kovaa.

Markkinoinnin ja strategisen suunnittelun on jo oltava yhtä korkealla tasolla kuin pelisuunnittelunkin. Osaamisen kasvaminen näillä alueilla on synnyttänyt vakiintuneita toimintatapoja alalle. Taiteellinen riskinotto on vähentynyt ja useimmat pelinkehittäjät ovat yhä keskittyneempiä noudattamaan sovinnaisia genrerajoja.

Kehitys avaa mahdollisuuksia uusille, innovatiivisille peleille. Edelleen on saavutettavissa uusia yleisöjä, joita valtavirtaa edustavat pelit eivät kiinnosta. Pienellä pelinkehittäjällä on kapea, mutta edelleen olemassaoleva mahdollisuus selviytyä.

Mobiili, PC ja konsoli pitävät pintansa, uusilla alustoilla auotaan uria

Peliala kasvaa kokonaisuutena, mutta sen sisällä tapahtuu jakautumista. iOS ja Android ovat edelleen suosituimmat alustat suomalaisessa peliteollisuudessa. Koko ajan muuttuvassa ympäristössä harva kuitenkaan satsaa vain yhteen teknologiaan.

Jotkut mobiilipelien kehittäjät ovat ottaneet PC:lle julkaisemisen mobiilipelin oheen. Yhtenä kannustimena tähän on toimiva ja ilmainen jakelukanava Steam. PC-pelien tuotannossa on mahdollisuus käyttää myös selkeämpiä ansaintamalleja.

Mobiilissa vallitseva trendi on tällä hetkellä Free-to-Play (F2P), jossa pelaaja lataa pelin ilmaiseksi, ja pelin julkaisija tekee voittoa pelaajan tekemistä pienistä mikromaksuista, sekä mainostuloista. PC-peleissä on F2P:n lisäksi edelleen mahdollista käyttää perinteisiä Pay-to-Play (P2P) ansaintamalleja, jotka pohjautuvat tuotteen maksullisuuteen samalla tavalla kuin fyysisiä kopioita myytäessä, tai kuukausimaksuun.

Samaan aikaan, kun toisaalla on otettu uudelleen käyttöön pitkä kokemus pelien tuottamisessa PC:lle ja konsolille, toisessa suunnassa raivataan tietä VR/AR-kehityksessä sekä pelien tuottamisessa älykelloille, puettaville älylaitteille ja äly-TV:lle.

Yli miljardi ihmistä pelaa suomalaisia pelejä

Maltilliseen kasvuun taittunut innostus lupaa edelleen hyvää suomalaiselle pelialalle. Saavutettu kokemus tuo vakautta yrityksiin ja myös kasvulukujen valossa pelialan asema on vakaa.

Lähes koko viimeisen vuosikymmenen ajan peliteollisuus on ollut kulttuurialan viennin suurin yksittäinen toimiala. Pelialan kulttuurinen ja taloudellinen merkitys Suomelle on jo yleisesti tunnustettu. Hyvinkin yli miljardi ihmistä ympäri maailmaa pelaa suomalaisia pelejä.

Tässä blogissa otettiin tarkasteluun Neogamesin selvityksestä yleisiä pelialan trendejä. Jos VR ja muut pelijutut kiinnostavat enemmänkin, poikkea konttorille porisemaan. Keitetään kahvit!

Lue koko raportti täältä:

https://www.neogames.fi/fgir2016/