Virtuaalitodellisuus
VR – Virtual Reality – Virtuaalitodellisuus
Virtuaalilasit luovat silmiesi eteen täydellisen 3D-tilan ja syvyysilluusion. Lasit mittaavat sensoreiden avulla pään liikkeitä sekä sijaintiasi huoneessa. Pelaamiseen tarvitaan myös käsiohjaimet, joiden avulla voit manipuloida pelimaailmaa. Pelissä sinulla voi esimerkiksi olla aseena miekka. Silloin noin kaukosäätimen kokoinen ohjain toimii miekan kahvana ja voit heilutella sitä vapaasti pelimaailmassa. Virtuaalitodellisuudessa olet osa virtuaalisesti luotua ympäristöä.
AR – Augmented Reality – Lisätty todellisuus
Katselet päätelaitteen läpi oikeaa maailmaa, johon on tuotu virtuaalisia objekteja. Objektit voivat olla esimerkiksi pelihahmoja tai tietoa tarkasteltavasta ympäristöstä. Hallitset lisättyä todellisuutta päätelaitteen avulla. Päätelaitteena voi toimia päähän laitettavat AR-lasit tai kädessä pidettävä mobiililaite, vaikka oma älypuhelimesi.
Kolmiulotteisilla objekteilla, hologrammeilla, saadaan kuvan informaatiota rikastettua huomattavasti. Käytössä onkin myös termi Mixed Reality, “yhdistetty todellisuus”. Hologrammi voidaan myös projisoida tilaan, jolloin katselija ei tarvitse päätelaitetta ollenkaan.
AR, VR ja MR, mutta miksi?
Pelit
Virtuaalitodellisuus luo mahdollisuuksia täysin uudenlaisille peleille, jotka eivät ilman tätä teknologiaa olisi mahdollisia. Esimerkiksi syvyyden simulointi tavallisella näytöllä ei ole kovin tehokasta, mutta virtuaalilaseilla voit tuntea oikeasti katselevasi kauas alaspäin.
Myös tutut 3D-pelit ovat virtuaalimaailmassa erilaisia. Autopelissä voit katsella vapaasti ympärillesi, jolloin hahmotat ympäristön aivan eri tavalla kuin konsolipeliä pelatessasi.
Virtuaalitodellisuus tekee pelin maailman, jossa pelaaja on osana.
Kaupunkisuunnittelu ja rakentaminen
3D-malleja käsitellessä kuvakulmaa joutuu jatkuvasti kääntelemään hiirellä. Tätä ongelmaa ei ole virtuaaliympäristössä. Sen kun vain käännät päätäsi ja kurkkaat toiselle puolelle – aivan kuin veistäisit oikeaa veistosta.
Suunnittelijat hyötyvät työssään tästä ominaisuudesta, mutta mikä tärkeämpää, lasit ovat mainio tapa esitellä suunnitelmaa. Asiakas voi kävellä sisustetussa virtuaalihuoneistossa ja katsella vapaasti ympärilleen. Vaihtoehtoisia suunnitelmia voidaan tarkastella virtuaalimaailmassa nopeasti ja taloudellisesti. Myös tilojen toiminnallisuutta voidaan tutkia etukäteen ylivoimaisella tavalla.
Samalla tavalla voidaan toimia myös kaupunkisuunnittelussa. Lisätty todellisuus on keino näyttää paikan päällä, miltä suunnitelma toteutettuna tulisi näyttämään. Tämä auttaa sekä suunnittelijoita että päätöksentekijöitä, mutta antaa mahdollisuuksia myös kuntalaisten osallistamiseen.
Multimediaelämykset
Haluatko käydä uudelleen Rooman Colosseumilla? Jo nyt voit kuvata kännykällä 360 asteen panoraaman tai videon ja palata myöhemmin paikan päälle virtuaalilasien avulla.
Matkailukohteita on myös tietomallinnettu 3D-skannauksen avulla samalla tavalla kuin rakennuskohteitakin. Virtuaalilasit päässä voit kokea nämä tilat poistumatta kotoasi.
Virtuaalitodellisuus antaa sinulle mahdollisuuden kokea asioita, joita et todellisuudessa uskaltaisi tehdä. Virtuaalimaailmassa voit ajaa hurjalla vuoristoradalla tai valloittaa vuorenhuippuja – jos uskallat! Elämyksen aitouden takia pelkokin tulee mukaan, mutta turvallisessa virtuaaliympäristössä voit harjoitella sen voittamista.
Opetus ja simulointi
Virtuaalitodellisuuden ratkaisuilla saadaan aidoin mahdollinen ympäristö simuloida asioita, joiden harjoitteleminen muulla tavoin olisi liian kallista tai vaarallista, ehkä mahdotontakin. Esimerkiksi ydinvoimaloissa tehdään huoltotöitä tiloissa, joissa voidaan oleskella vain rajattu aika. Virtuaalitodellisuuden avulla voidaan sekä harjoitella tilanteita ennakkoon että saada haasteelliseen työhön asiantuntemusta ulkopuolelta työn tekemisen aikana.
Koulutuksessa ja valmennuksessa virtuaalisimulaatiot mahdollistavat tekemällä oppimisen. Jo käytössä olevia opetussimulaattoreita ovat muun muassa lentosimulaattorit ja teollisuudessa käytettävät kokoonpanosimulaattorit. Virtuaaliteknologian yleistyessä myös käyttökohteita tulee lisää. Räätälöidyt ratkaisut tulevat mahdollisiksi useammille käyttäjille.
Miten valitsen laitteeni?

Cardboard-tyypin lasit
Riisutuin tapa päästä kokemaan virtuaalimaailma. Edullisimmat virtuaalilasit hyödyntävät älypuhelimen omia sensoreita. Kiinnität puhelimesi koteloon, jossa on linssit ja mahdollisesti joitain painikkeita.
Kokemus on rajallinen verrattuna kalliimpiin laitteisiin, sillä puhelimen suorituskyky ei yllä yhtä monimutkaisen sisällön näyttämiseen. Näissä laitteissa ei välttämättä ole ohjaimia lainkaan. Älypuhelin ei myöskään kykene fyysisen sijaintisi mittaamiseen luotettavasti. Lisärajoitteen luo puhelimen lyhyehkö akkukesto.

Samsung Gear VR
Gear on välimuoto Cardboardin tapaisten kevyiden runkojen ja PC-käyttöön tarkoitettujen lasien välillä. Gearissa on omat liikesensoriohjaimet ja se yhdistetään yhteensopiviin Samsungin puhelimiin bluetoothilla.
Verrattuna arvokkaampiin laitteisiin, etuna on hinnan lisäksi langattomuus. Pelaajat voivat helposti ottaa laitteen reissuun ja yritykset voivat käyttää sitä vaikkapa tuote-esittelyyn asiakkaiden luona. Laite ei kuitenkaan pysty seuraamaan sijaintiasi, eli vaikka liikkuisit tilassa, pelimaailmassa pysyt paikallasi. Gearissa ei myöskään ole vielä liikeohjaimia, joskin valmistajan mukaan ne ovat tulossa. Tämä tulee huomioida pelikäytössä.

Oculus Rift, HTC Vive, Playstation VR ja muut high-end-laitteet
Täysiveriset VR-laitteet sisältävät omat erittäin tarkat näytöt laseissa. Laseissa on myös sensorit, minkä lisäksi huoneeseen sijoitetaan ulkoiset sensorit. Nämä havaitsevat pelaajan liikkeen tilassa ja siirtävät sen pelin maailmaan.
Playstation VR on suunniteltu PS4-pelikonsolille, mutta muiden valmistajien laitteiden pyörittämiseen tarvitset riittävän tehokkaan tietokoneen. Laitteisto liitetään koneeseen johdolla.
Useimmissa laitteissa on mukana tai saatavilla liikeohjaimet, mikä vasta tuo pelaamiseen kunnolla mukaan motorisen ulottuvuuden. Myös pelin äänten toistamiseen on panostettu. Näillä laitteilla pääset kokemaan virtuaalimaailman niin kokonaisvaltaisesti kuin se tämän hetken teknologialla on mahdollista.