Digitalisaatio on muuttunut trendikkäästä muotisanasta osaksi meidän kaikkien jokapäiväistä elämää, ja monet toimialat luottavat tietotekniikan alalla saavutettuihin edistysaskeliin.

Suurin osa palveluista Suomessa ja muualla maailmassa on siirtynyt kaduilta verkkomaailmaan, joten on tärkeää, että nykyisillä nuorilla on mahdollisuus kokeilla ja sopeutua tähän jatkuvasti muuttuvaan digitaaliseen ympäristöön.

Yrityskylä alakoulun oppimiskokonaisuus vastaa näihin tarpeisiin omalla sosioekonomisella koulutusalustalla, joka opettaa kuudesluokkalaisille työelämästä ja yhteiskunnasta. Koululaisten omassa pienoiskaupungissa oppilaat oppivat myös toimimaan vastuullisina kuluttajina ja voivat esimerkiksi testata digitalisaation tarjoamia vapaa-ajan mahdollisuuksia uusimpien palveluiden avulla, jollainen Yrityskylä alakoulun taide-elämys Controlled Chaos VR-peli on.

MeKiwillä oli ilo osallistua ympäri Suomea olevien Yrityskylien kuudennen luokan oppilaille suunnatun virtuaalisen taidekokemuksen tuotantoon. Controlled Chaos nimisen taidekokemuksen avulla lapset (ja aikuiset) voivat luoda oman immersiivisen taideteoksen virtuaalitodellisuuteen.

Yrityskylälle tärkein prioriteetti oli luoda kokemus, joka ei edellytä koululaisilta aiempaa virtuaalitodellisuuskokemusta ennen taidekokemuksen kokeilemista, koska kaikilla lapsilla ei ole kotona uusinta tekniikkaa.

UX-suunnittelun ja VR-pelien kehittämisen asiantuntemuksemme avulla pystyimme luomaan intuitiivisen kokemuksen, jossa voitiin unohtaa säännöt ja ohjeet ja joka luottaa yksinomaan lasten luonnolliseen uteliaisuuteen ja heidän kykyynsä mukautua uusiin asioihin lyhyessä ajassa.

Suunnittelupilarit sujuvaan VR-käyttökokemukseen

  • Perustuu tosielämään. Sujuvan VR-kokemuksen avain on ajatella, mitä käyttäjä tekisi todellisessa tilanteessa. Kiinnitä erityistä huomiota omaan käytökseesi päivän ajan ja mieti miten se muuttuisi VR-kokemukseksi.
  • Vältä kirjallisia ohjeita. Tekstin lukeminen virtuaalitodellisuusympäristössä voi olla vaikeaa joillekin käyttäjille, joilla on huono näkö. Se voi myös johtaa käännösongelmiin, jos kohdeyleisösi on monikielinen. Yksi tapa kiertää tämä on käyttää audiovisuaalisia vihjeitä, kuten nuolet, jotka osoittavat kiinnostuksen kohteita sekä ohjaimen kautta tapahtuvaa haptista palautetta.
  • Keep it simple. Virtuaalitodellisuus voi olla mielenräjäyttävä kokemus ensikertalaiselle, ja tähän uuteen laitteeseen tottuminen voi viedä jonkin aikaa. Siksi tuotekehittäjien tulisi pyrkiä pitämään simulaatio yksinkertaisena sekä grafiikan että tehtävien suhteen. Tällä tavoin käyttäjät voivat tottua alustaan. Kokemuksen karttuessa seuraavissa harjoituksissa heille voi antaa monimutkaisempia tehtäviä.