Parhaat vinkit sisäiseen viestintään

Hei, olen Elina ja Työskentelen tällä hetkellä myynnin ja markkinoinnin harjoittelijana MeKiwillä ja toimin vierailevana kirjoittajana tämänkertaisessa MeKiwin blogissa. Tämä artikkeli on puolivälikatsaus ja keskityn enimmäkseen vain mitä yrityksen sisäinen viestintä on, ja mitkä ovat parhaat vinkit sisäiseen viestintään näin harjoittelijan näkökulmasta.

Opiskelen Oulun ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä. Minulla on jäljellä enää työharjoittelu, jonka jälkeen valmistun, joten päätin hakea harjoittelupaikkaa MeKiwiltä ja täällä sitä ollaan!

Ennen harjoittelua jännitti aika paljon, mutta se on normaalia ja varmasti ketä tahansa jännittää astua ihan uuteen paikkaan uusien ihmisten keskelle uuteen rooliin. Näin introverttina ihmisenä mietin aluksi miten pääsen mukaan keskusteluun palavereissa, mutta tuntuu että olen saanut edetä omaa tahtia. Lähtötilanteeseen verrattuna, uskallan tuoda omia ideoita enemmän esille, toki kehitettävää vielä on.

Olen saanut osallistua moniin palavereihin ja saanut tarkkailla millaiset haasteet odottavat minua tulevaisuudessa ja miten saan otettua kaiken irti niistä tilanteista.

Tässä on muutamia vinkkejä sisäiseen viestintään, joita olen oppinut harjoitteluni aikana:

  • Hyvä suunnittelu palkitaan

Usein voi olla, että yrityksen ja asiakkaan väliseen kommunikaatioon panostetaan enemmän kuin yrityksen sisäiseen. Yrityksen sisäinen viestintä on kuitenkin vähintään yhtä tärkeää. Sisäisen viestinnän suunnitteluun kannattaa panostaa, vaikka välillä saattaakin tuntua, että resursseja ei olisi riittävästi.

Yrityksen sisäisellä viestinnällä tarkoitetaan kaikkea kommunikaatiota mitä yrityksen sisällä tapahtuu ja miten sitä hoidetaan, on kyseessä sitten palaverit tai viestit yhteisissä kanavissa. Viestintäkanavista ja palaveri aikatauluista on sovittava kaikkien osallisten kanssa epäselvyyksien välttämiseksi.

 

  • Kaikkien jäsenten on luotettava toisiinsa

Erimielisyyksien tai jopa konfliktien sattuessa on hyvä pysyä kärsivällisenä ja kaikkien on oltava halukkaita ratkaisemaan ongelma. Toisten syyttely ei edistä projektin etenemistä vaan ensisijaisesti on keksittävä yhteinen ratkaisu, ja lopputuloksena jäsenten on oltava tyytyväisiä yhdessä päätettyyn ratkaisuun. Hyvässä tiimissä kaikki osallistuvat keskusteluun ja hoitavat oman toimipisteensä.

 

  • Konflikteja ei kannata pelätä ja mahdollisista ongelmista on keskusteltava avoimesti

Kaikkien on oltava tietoisia yhteisistä tavoitteista, tulevista tapahtumista ja mahdollisista muutoksista projekteissa ja yrityksessä. Keneltäkään ei saa salata mitään. Tiimin jäsenille on annettava tilaa puhua ja jakaa mielipiteensä ilman, että muut heti tyrmäävät ne.

  • On tärkeää että kaikilla on tuoreimmat tiedot

Yrityksellä on yhteisiä tavoitteita ja hyvin toimiva kommunikaatio edesauttaa työntekijöiden motivaatiota sekä näiden tavoitteiden saavuttamista. On tärkeää, että kaikki tietää missä mennään projektien, tapahtumien ja palvelujen suhteen.

  • ”kaikki hoituu” -asenne on kaiken A ja O

MeKiwillä lähestytään asioita positiivisen kautta ja kaikilla on tietynlainen kaikki hoituu -asenne. Aluksi se saattaa vaikuttaa liian itsevarmalta, mutta työkaverit antavat kannustavaa palautetta toisilleen ja ongelmia ei lakaista maton alle. Kaikki tietävät oman roolinsa ja ovat valmiita ratkaisemaan ongelmat.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä. Odotan innolla, että pääsen kirjoittamaan uuden artikkelin harjoittelun loputtua, johon kokoan kokonaisvaltaisemmin, mitä on tullut tehtyä ja mitkä tunnelmat ylipäätään on jäänyt.

 

Hyvää joulua ja uutta vuotta!

Elina

Harjoittelija Kiwi