Digitaalinen kognitiivisen ergonomian korttipeli aivojen hyvinvointiin

Digitaalinen kognitiivisen ergonomian korttipakka on tuotettu Työstä aivovoimaa –hankkeessa. Korttien avulla yrittäjä edistää aivojensa hyvinvointia ja muokkaa työn tekemisen tapoja, työympäristöä ja yrityksensä työkulttuuria aivoystävälliseksi. Korttipakan tehtävillä hän voi hetkeksi irrottautua työstään ja pohtia yksin tai yhdessä yrittäjä kollegansa kanssa aivojen hyvinvointia.

MeKiwi kehitti korttipakan digitaaliseksi pelilliseksi ratkaisuksi. Tämä on mainio esimerkki siitä, miten pelillisyydellä voidaan viestiä järjestöjen ja yhdistysten teemoja.

WordPress toteutus pelillisestä korttipakasta

Kehitimme Wordpress-pohjaisen digitaalisen pelillisen version olemassa olevasta fyysisestä korttipakasta, joka oli luotu edeltävässä hankkeessa ja muokattu tukemaan erityisesti yrittäjien kognitiivista ergonomiaa ja aivoterveellistä työkulttuuria.

Pelillisillä elementeillä oman hyvinvoinnin edistämisestä on tehty kannustavaa ja palkitsevaa. Käyttäjä voi hyödyntää korttipakkaa monella eri tavalla; valita teeman, valita keskustelukortin tai tehtäväkortin tai pelata kaikkien teemojen kortit yhtenä pakkana.

Käyttöliittymän suunnittelu

Käyttöliittymän suunnittelussa hyödynsimme WordPressin toiminnallisuuksia. Korttipakan perustoiminnot, kuten yksittäisen kortin esityksen, filtteröinnin ja päivityksen, toteutimme jo olemassa olevilla mekaniikoilla. Näin saimme aikaa keskittyä käyttäjäkokemuksen suunnitteluun, käytettävyyteen, ulkoasuun ja pelaamista edistäviin pelillistettyihin toimintoihin.

MeKiwin graafikko toteutti korttipakan visuaalisen ilmeen aikaisemman fyysisen korttipakan pohjalta ja käyttöliittymäsuunnittelija muotoili ruudulle tulevat näkymät. Lopputulokseksi saimme alkuperäistä korttipakkaa kunnioittavan digiversion. Sen pelillisyys mahdollistaa monipuolisen pelin etenemisen seurannan ja etenemisen palkitsemisen.

Kuva: Niko Mannonen

Lea Jokela

Hankevastaava
Työstä aivovoimaa-hanke
Keski-Suomen Muistiyhdistys

”Korttipakka on keino markkinoida meidän teemoja eli aivoterveyttä ja kognitiivista ergonomiaa. Hienoa, kun saimme tällaisen moniammatillisen tiimin tekemään meidän palvelua.

Yhteistyö oli rentoa. He ymmärsivät meidän toimintaympäristön ja että olimme pieni yhdistystoimija, joka oli ensimmäistä kertaa tällaisen äärellä. Meidät otettiin tosi kivasti vastaan ja asioista puhuttiin ymmärrettävästi. Kyllä voimme suositella MeKiwiä myös muille toimijoille.”