An AI generated image of a kiwi bird with art supplies

Tekoälypohjaisen suunnittelun tulevaisuus on täällä

Teknologiauutisia seuraavat eivät varmasti ole voineet välttyä niiltä tuhansilta spekulaatioilta, tuleeko tekoäly viemään graafisen suunnittelijan työt. Tässä on eräs graafikko, joka ei sitä pelkää. Minä toivotan uuden ajan tervetulleeksi. Itse asiassa, tekoäly generoi tämän artikkelin otsikonkin.

Tekoäly inspiraation lähteenä

Nyt käytävän tekoälydiskurssin laukaisi käyntiin OpenAI:n DALL-E 2 -neuroverkon julkaisu yleisön käyttöön huhtikuussa 2022. DALL-E oli huima teknologinen harppaus edeltäviin malleihin verrattuna. Tämä neuroverkko kykenee tuottamaan ammatillisessa mielessä käyttökelpoisia kuvia huvittavien kuriositeettien sijaan.

Lähdin välittömästi hankkimaan pääsyä betatestaajaksi tälle, ja muille uusille järjestelmille. Sainkin käsiini sitten DALL-E 2:n, Midjourneyn ja Stable Diffusionin kokeiluversiot. Yksi iltapäivä kutakin meni rattoisasti vain kokeillen mitä kaikkea hilpeää niillä saa aikaan. Myöhemmin löysin tekoälyille myös oikeaa käyttöä. En siten, että tuottaisin niillä mitään valmista grafiikkaa, vaan ideoiden ja inspiraation lähteinä.

DALL-E:n lähestymistapa näyttäisi olevan näistä realistisin. Lopputulos muistuttaa yleensä valokuvaa ellei erityisiä ohjeita ole määritetty. Koska data, jolla DALL-E on koulutettu heijastelee todellista maailmaa, se sisältää myös samat vinoumat ja stereotyypit kuin oikea elämä. Tämä tekee siitä hyödyllisen työkalun, kun tavoitteena on ikoninen ilmaisu. Joskus samaistuttavuuden saavuttamiseksi tarvitaan nimenomaan kuva stereotyyppisestä graafisen suunnittelijan työpöydästä, eikä taiteilijan tulkintaa.


Pyydetäänpä DALL-E:a generoimaan kuva ohjeella “Green kiwi bird working as a graphic designer, uses Neural Network to generate ideas for graphic design. Trending in Artstation.
Söpö lintu! Mutta koska olemme VR-peliyhtiö, käytän graafista käyttöliittymää maalatakseni pään alueelle muokattavan kohdan, ja pyydän ohjelmaa generoimaan siihen ohjeella “kiwi bird wearing virtual reality headset”. Näiden generaattoreiden kanssa työskennellessä oppii hiljalleen käyttämään vähän erikoista kieltä. Luonnollinen sanajärjestys ei aina tuota haluttua lopputulosta, ja pilkkujen paikoilla on eri merkitys. Käyttöön on vakiintunut tiettyjä avainsanoja, joilla tyyliin voidaan vaikuttaa, kuten “Trending in Artstation”, “rendered in Unreal 5” ja “Octane render”.

Tuliko kuva väärällä kuvasuhteella? DALL-E:n editorissa voi helposti generoida taustalle lisää materiaalia vanhan kuvan pohjalta. Tällä kertaa pyysin sitä lisäämään pöydälle Apple iMacin. Näyttää siltä että se muisti tai tulkitsi graafisen suunnittelun asiayhteyden ja lisäsi pöydälle myös kyniä!


Käytin täysin samaa ohjetta Midjourney-tekoälyssä, ja tulos oli täysin erilainen. Midjourney tunnetaan taiteellisemmasta ja abstraktimmasta tulkinnastaan. Ilman eri ohjeita, se jäljittelee maalaustaidetta valokuvan sijaan. Tämän tekoälyn käyttöliittymäkin on erilainen; sitä operoidaan Discord-chatin bottikomennoilla. Kaikki ohjeet ja lopputulokset näkyvät muille Discord-käyttäjille ja tästä syystä Midjourney ei välttämättä sovellu töihin, joita tehdään tiukan salassapitosopimuksen sanelemana.

Stable Diffusionion testiversio antaa jälleen aivan erilaisen näkemyksen. Tämä elokuussa 2022 julkaistu tekoäly on vielä lapsen kengissä, mutta siitä tullaan varmasti kuulemaan paljon lisää. Stable Diffusion on avoimen lähdekoodin projekti, joten sitä pääsee matalammalla kynnyksellä käyttämään ja opettamaan omalla koulutusaineistolla.


Stable Diffusion Dream Studio beta on nopeampi, mutta epätarkempi versio aiemmasta. Yllä oleva kuva ei vielä soveltuisi julkaisukäyttöön, mutta se tarjoaa mainiosti ideoita omaa kuvitustyötä varten.

Adobe Sensein oikotiet onneen

Adobe on sisällyttänyt oman Sensei-tekoälyalustansa useisiin tuotteisiinsa. Ihan teknisesti ottaen Sensei ei ole tekoäly, vaan kokoelma erilaisia reaaliajassa prosessoitavia neuroverkkoja ja ennalta koneoppimisen avulla koulutettuja kirjastoja.


Adobe Photoshopin sisältötietoinen rajaus toimii optimaalisimmillaan sileiden pintojen kanssa. Jos reunoilla on yhtään yksityiskohtia, ne alkavat helposti toistaa itseään, kun ohjelma ei osaa spekuloida sisällön perusteella kuinka yksityiskohtien kanssa voitaisiin haluta toimia. Kolmannen kuvan oikeassa reunassa näkyvä kukka on hyvä esimerkki kehnosta arvauksesta. Käytän tätä työkalua toisinaan, mutta vain tietynlaisissa tapauksissa ja pieniin muutoksiin. Silloinkin yksittäisiä virheitä pitää korjailla käsityönä.

Tämä syaani läikkä on minusta häiritsevä. Noin, parempi! Tein vain nopean lassovalinnan ja klikkasin sisältötietoinen täyttö -painiketta. Tässä nimenomaisessa kohdassa olisin toki voinut yhtä pienellä vaivalla käyttää spottikorjaussivellintä. Virheellisen kohdan koosta ja taustan monimutkaisuudesta riippuu, mikä työkalu kulloinkin on nopein. Mitä jos en haluaisi lintua kuvaan lainkaa?

Linnun poistaminen korjaustyökaluilla ja kloonaussiveltimillä olisi vienyt pienen ikuisuuden. Sisältötietoinen täyttö hoiti ongelman kirjaimellisesti sekunnissa. Nyt jäljelle jäi vain korjata käsin joitain toisteisia yksityiskohtia.


Neural Filter -suodattimet ovat uudehko lisäys Photoshopin työkalupalettiin. Niille olen löytänyt hyvin rajallista käyttöä oikeissa töissä. Hyödyllisin niistä on ollut JPEG-artefaktien poistaminen. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy, kuinka suodatin on onnistunut tasoittamaan pintoja hävittämättä yksityiskohtia, ja lopputulos on paljon luonnollisempi kuin aiemmilla kohinanpoistosuodattimilla.


Refine hair -työkalua käytän jatkuvasti. Se on ollut huomattava helpotus irtonaisten hiusten syväämisessä.


Adobe Illustratorissa ei ole yhtä paljon Sensei-ominaisuuksia käytössä kuin Photoshopissa. On kuitenkin yksi ominaisuus, joka on pelastanut päiväni pariin otteeseen: Globaali muokkaus -työkalu. Se tunnistaa visuaalisesti samankaltaiset objektit tiedostossa, ja voit muokata yhdellä kertaa jokaista instanssia. Ylläolevan kuvan puiden korvaaminen uusilla yksitellen olisi kestäny tunteja pidempään, ellei tätä ominaisuutta olisi.

Muita suunnittelua avustavaa käyttöä tekoälylle

http://thispersondoesnotexist.com
Ylläolevia ihmisiä ei ole olemassa. Käytän tätä työkalua usein, kun suunnittelen käyttöliittymiä. Sillä on hyvä populoida mallikuvissa avatarit oikean näköisillä ihmisillä. Figmassa ja Sketchissä ainakin on molemmissa liitännäiset, jotka tuovat tämän generaattorin napin painalluksen päähän. Jotkut jopa antavat vähän valikoimaa ominaisuuksista, kuten ikä ja sukupuoli, jos sellaisia kaipaa.

Generatiiviset neuroverkot ovat hyödyllisiä myös muunlaisen paikanvaraajadatan generointiin, kuten nimien ja kokonaisten tekstivirkkeiden. Jos lorem ipsum alkaa käydä tylsäksi, internet on pullollaan erilaisia GPT-2-generaattoreita. Kokeile vaikka yllä olevaa Rytr-palvelua.

Eräs huomaamattomampi kohde, jossa tekoäly on vahvasti osana on kamerateknologia. Canon on kehittänyt AI Focus -tarkennusteknologiaansa jo pitkään. Siinä käytetään konenäköä tunnistamaan kohteita ja pitämään tarkennus automaattisesti paikallaan valituissa kohteissa. Apple on vienyt tekoälyn roolin kameroissaan vielä pidemmälle. He kutsuvat tekniikkaansa ympäristön ymmärtämiseksi (Scene-understanding). Kameraohjelmisto tunnistaa asioita, kuten paikkoja, vuorokauden ajan, säätilan, valaistusolosuhteet ja ihonvärit, jotta kamera-asetukset voidaan säätää automaattisesti oikein ilman, että käyttäjä huomaa mitään.

Onkin sitten eri keskustelu, voidaanko näitä ratkaisuja kutsua oikeaksi tekoälyksi vai ei. Canon ja Apple ovat kyllä käyttäneet syväoppimista ohjelmistojensa kouluttamiseen, mutta kun se on tehty, kamerassa ei enää suoriteta mitään tekoälytoimintoa. Se ei opi enää lisää. Keskustelun helpottamiseksi ja markkinoinnin kannalta on kuitenkin kätevämpää vain puhua tekoälystä. Ehkäpä tekoälyt jonain päivänä vievät minulta nämä työt, joita nykyisin teen, mutta onhan minun pitänyt uudistua ja oppia uusia työtehtäviä aiemminkin; pystyn siihen uudelleen. Ja jonkun pitää olla toimistolla huutamassa noille tekoälyköille.

Velvollisuuteni on tiedottaa, että tätä kissaakaan ei ole olemassa!
http://thiscatdoesnotexist.com


5 asiaa joiden et tiennyt olevan pelillistettyjä

Pelillistäminen on melko uusi konsepti, jolla on suuri merkitys nykyään lähes kaikilla aloilla. Etenkin markkinoinnin suunnittelussa pelillistäminen on yksi suosituimmista tavoista vangita yleisön huomio. Pelillistäminen on pelien kaltaisten elementtien soveltamista eri ympäristöihin, minkä tarkoituksena on lisätä käyttäjän sitoutuneisuutta. Voit myös lukea aiemman blogimme, joka käsittelee tätä aihetta tarkemmin. Tässä blogissa esittelemme viisi esimerkkiä pelillistämisestä, joita et ehkä ole ennen ajatellut. Esimerkit on jaoteltu eri tasoihin sekä sen mukaan, kuinka helposti pelilliset elementit on tunnistettavissa. Aloitetaan helpolla:

Helppo

Duolingo

Uuden kielen oppiminen saattaa kiinnostaa monia ihmisiä jossain vaiheessa. Yksi helpoimmista tavoista aloittaa uuden kielen oppiminen on oppimissovellus, koska ne ovat helppokäyttöisiä ja enimmäkseen ilmaisia! Siksi ensimmäisenä esimerkkinä toimii Duolingo, joka on yksi suosituimmista kieltenoppimissovelluksista. Käymme seuraavaksi läpi miten Duolingo hyödyntää pelillistämistä:

  • Se käyttää tasojärjestelmää: Oppitunnit on jaettu eri tasoihin ja otsikoihin. Käyttäjä voi siirtyä seuraavalle tasolle vasta, kun edellinen taso on suoritettu, tai ne voidaan myös ohittaa, jos käyttäjä osoittaa tarpeeksi hyvää osaamista tasolla. Tasoilla ei ole keskenään suuria eroja vaikeustasossa. Jokaisella tasolla on 3 tai 4 uutta sanaa tai lausetta. Näin ollen taso ei ole liian helppo eikä vaikea, mikä pitää käyttäjän motivoituneena.
  • Palkkiojärjestelmä: Tässä sovelluksessa käyttäjät voivat kerätä palkintoja oppitunnin suoritettuaan. Aarrearkkujen avaaminen auttaa käyttäjiä keräilemään sovelluksen sisällä esiintyviä esineitä, jotka voivat tarjota apua tasoilla edetessä. Tämä on loistava esimerkki käyttäjän sitouttamisesta sovellukseen.
  • Ansiomerkkien kerääminen: Käyttäjä sitoutuu ja motivoituu käyttämään sovellusta enemmän palkintojen myötä, mikä auttaa käyttäjää suorittamaan vielä enemmän oppitunteja. Oppitunteja suoritettuaan käyttäjä voi kerätä ansiomerkkejä. Lisäksi ansaitut ansiomerkit näkyvät käyttäjän julkisessa profiilissa. Se on loistava motivaationlähde! Lisäksi sovellus rakentaa omaa yhteisöä näyttämällä käyttäjille kuinka monta ihmistä opiskelee samaa kieltä samanaikaisesti. Tämä motivoi käyttäjää ja lisää yhteisöllisyyttä.
  • Eteneminen: Suorituksen etenemisen näyttäminen käyttäjälle ja sovelluksen peräkkäisten käyttöpäivien laskeminen on loistava tapa kannustaa käyttäjää jatkamaan sovelluksen käyttöä. Käyttäjän saavuttaessa tiettyjä etappeja sovelluksen sisällä, sovellus tarjoaa palkintoja, kuten ilmaisen premium-version kokeilujakson muutaman päivän ajan. Lisäksi sovellus näyttää tilastotietoja käyttäjistä, jotka pelaavat säännöllisesti. Esimerkiksi ”Käyttäjät, jotka pelaavat määrän X päivää putkeen, suorittavat kurssin loppuun X % todennäköisemmin!” Tämäntyyppiset tilastot ovat suuri motivaationlähde käyttäjille.
   Yllä lueteltujen elementtien ansiosta Duolingo on loistava esimerkki pelillistämisestä. Nämä ominaisuudet rohkaisevat, sitouttavat ja motivoivat käyttäjää. Tällä tavalla käyttäjät voivat opiskella hauskalla tavalla ja palata käyttämään sovellusta yhä uudestaan!


Keskitaso

Oletko koskaan kerännyt sovelluksen sisäisiä pisteitä saadaksesi palkkion, kuten ilmaisen tuotteen? Tai kerännyt pisteitä saadaksesi alennusta seuraavasta lennostasi mieleiselläsi lentoyhtiöllä? Jos vastauksesi on kyllä, olet jo kokenut ja käyttänyt tämän tason pelillistettyä sovellusta! Keskitason pelillistetyn sovelluksen erottaa joistakin hieman vähemmän ilmeisistä ominaisuuksista. Esimerkiksi uskollisuuspisteiden tai korttien käyttämisestä. Tässä on 2 esimerkkiä tästä aiheesta:

Yelp

Yelp on ohjelmisto, jota voidaan käyttää sen verkkosivuston tai sovelluksen kautta. Sovelluksen päätarkoitus on jättää arvioita ja kuvia yrityksistä, joissa käyttäjät vierailevat. Lisäksi Yelp-sovellus käyttää samanlaista ystäväluetteloa kuin Facebook. Joten mitä pelillistämiselementtejä tämä sovellus käyttää?

  • Eliittistatus: Kukapa ei haluaisi tuntea oloaan erityiseksi? Yelp antaa käyttäjilleen tämän erityisen tunteen! Jos käyttäjä antaa usein arvosteluja, vastaa kysymyksiin ja osallistuu Yelp-yhteisöön, niin hän voi saavuttaa eliittistatuksen. Tämä lisää sovelluksen aktiivisempaa käyttöä.

Starbucks

Starbucks käyttää myös Reward-sovellusta, joka palkitsee käyttäjän mitä enemmän sovellusta käyttää ja mitä enemmän tuotteita ostaa. Tämä sovellus on erinomainen esimerkki tosielämässä käytetystä pelillistämisestä.

  • Tähtien kerääminen: Käyttäjä kerää tähtiä jokaisesta ostetusta tuotteesta. Sovelluksen graafinen suunnittelu tekee siitä hauskaa; tähdet näyttävät kahvikupeilta, jotka voi täyttää! Mitä enemmän ostoksia tehdään, sitä enemmän hyötyjä käyttäjä ansaitsee. Nämä edut voivat olla syntymäpäivälahja tai ilmainen kuppi kahvia. Kukapa ei haluaisi nauttia näistä hauskoista ja monipuolisista eduista lempikahviansa siemaillen?

Vaikea

Seuraavissa tapauksissa pelielementit ovat hienovaraisempia ja vaikeammin löydettävissä. Siksi et ehkä ole huomannut näitä loistavia esimerkkejä pelillistämisestä!

Linkedin-profiilit

LinkedIniin tunnusta luodessa käyttäjän tulee suorittaa tietyt vaiheet profiilin luonnissa. LinkedIn on alusta, jolla voi laajentaa omaa verkostoaan löytääkseen työmahdollisuuksia. Siksi LinkedIn näyttää edistymispalkin heti profiilinluonnin alussa, mitä enemmän vaiheita profiilin luonnissa on suorittanut, sitä helpompi on tavoittaa useampia ihmisiä. Tämä on älykäs pelillistetty sovellus. Tinder käyttää myös samaa menetelmää saadakseen käyttäjät täydentämään profiiliaan. Joten jos haluat tavoittaa enemmän ihmisiä työajan ulkopuolella, voit kokeilla Tinderiä ja kokeilla sen pelillistettyjä ominaisuuksia.

Nike+ Run Club

Nike+ Run Club yhdistää ihmisiä yhteisön voimalla. Nike lisää käyttäjien sitoutuneisuutta tarjoamalla mahdollisuuden luoda kannustava yhteisö. Käyttäjät voivat päästä yhteisöön vertaamalla otettuja askelia ja juostua matkaa muiden sovelluksen käyttäjien kanssa. Tämä kilpailuasetelma auttaa ihmisiä saamaan yhteyden muihin käyttäjiin ja olemaan motivoituneempia. Tämä on erinomainen esimerkki pelillistämisestä, koska tämän sovelluksen avulla käyttäjät voivat mukauttaa harjoitusohjelmaansa ja suorittaa haasteita voittaakseen ansiomerkkejä.

Kunniamaininta

Lopuksi kunniamainintana haluaisimme esittää tosielämän esimerkin pelillistämisestä. Pelillistämisen ei tarvitse olla vain digitaalisessa maailmassa. Pelillistämistä ei myöskään ole tarkoitettu ainoastaan nuorille. Leikkisyys on tärkeä tekijä peleissä yleensä, kuten tässä esimerkissä voidaan nähdä. Kaiken pelillistetyn tulee olla hauskaa, ja hauskuus voi syntyä jopa pelkästä leikkisyydestä! Alkuperäisenä tavoitteena oli rohkaista ihmisiä käyttämään portaita liukuportaiden sijaan kamppailussa ylipainoa vastaan. Tutkimus osoitti, että sen jälkeen, kun portaat muutettiin pianon koskettimiksi, ihmiset suosivat portaita liukuportaiden sijaan!


Miksi hyödyntää pelillistämistä?

Eräässä aiemmassa blogissamme kerroimme jo hieman pelillistämisen perusajatuksesta, blogi on luettavissa täältä. Kerrataanpa vielä kuitenkin nopeasti mitä pelillistäminen on. Pelillistäminen on pelien kaltaisten elementtien soveltamista eri ympäristöihin. Tätä konseptia käytetään paljon markkinoinnissa, joten on tärkeää pitää mielessä, että pelillistäminen ei ole itse peliä, vaan pelielementtien käyttöä pelin ulkopuolisissa toiminnoissa ja olosuhteissa. Erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana pelillistämisestä on tullut kuuma aihe niin koulutuksessa kuin liiketoiminnassakin, joten tässä blogissa kerromme vielä syvemmin mitä pelillistäminen on.

Miksi hyödyntää pelillistämistä?

Liike-elämän ja henkilökohtaisen kehityksen kirjallisuudessa painotetaan, että perinteiset motivaatioelementit, kuten kiinnostus tai henkilökohtaiset haasteet, eivät enää päde nykymaailmassa. Tämä on myös todistettu tieteellisillä tutkimuksilla. Minkä tahansa elementin pelillistäminen luo ihmisessä sisäisen ärsykkeen, joka tekee ominaisuudesta houkuttelevamman. On myös korostettava, että suurin osa ihmisistä pelaa pelejä vain siksi, että he yksinkertaisesti vain haluavat pelata. Näin ollen ihmiset pelaavat pelejä omasta tahdostaan ja varsinkin nuori sukupolvi käyttää aikaa peleihin melkeinpä viikoittaisen työajan verran. Siksi asiakkaiden tai opiskelijoiden huomion kiinnittämiseksi on ratkaisevan tärkeää hyödyntää pelillistämistä.

Pelillistämisestä tuli suosittua, kun kasvava peliteollisuus osoitti, että pelit vaikuttavat voimakkaasti ihmisten motivaatioon. Jo ennen tämän konseptin virallista syntyä joillakin työpaikoilla oli käytäntöjä, jotka pohjautuvat pelimekaniikkaan: esimerkiksi työpaikalla valittiin kuukauden paras työntekijä, joka piti työntekijät sitoutuneina ja motivoituneina. Siksi pelielementtien käyttäminen esimerkiksi pelinkaltaisen kilpailun lisäämiseksi on loistavaa pelillistämisen hyödyntämistä liiketoiminnassa. Lisäksi tämä on erittäin hyödyllistä myös koulutustarkoituksiin. Tutkimukset osoittavat, että sillä on myönteinen vaikutus myös oppilaiden motivaatioon ja sitoutumiseen.

A score board of an arcade game

Mitä pelillistämisen elementtejä voidaan lisätä sovelluksiin ja oppimisympäristöihin?

Pelillistäminen on suosittu avainsana erityisesti koulutusalalla. Lisäksi oppimissovellukset oppimisympäristöinä ovat erittäin suosittuja. Siksi saatat miettiä, millaisia pelielementtejä on hyvä hyödyntää sovelluksissa ja oppimisympäristöissä. Vastaamme tähän kysymykseen seuraavalla pelielementtien listauksella.

 • Tasot ja pisteet
 • Edistymispalkit
 • Palkinnot ja merkit
 • Tarinankerronta
 • Lähtölaskenta ja aikatauluja
 • Personointi
 • Tulostaulukot
 • Sovelluksen sisäiset työkalut
 • Vuorovaikutteisuus

Kaikella yllä mainitulla pyritään lisäämään kilpailua ja pitämään käyttäjät motivoituina ja sitoutuneina tuotteeseen. Kun pelillistämistä hyödynnetään niin todennäköisyys, että käyttäjä palaa takaisin sovelluksen pariin on entistä todennäköisempää. Lisäksi pelillistämistä ja pelielementtejä voidaan sisällyttää ihan mihin vain. Tutkimukset osoittavat myös, että pelillinen koulutus työpaikoilla pitää työntekijät sitoutuneina ja vähentää tylsistymistä koulutuksen aikana. Erityisesti nykyään on tärkeää ymmärtää, mikä on suosittua käyttäjien keskuudessa. Kaikkein tunnetuimpien pelielementtien sisällyttäminen sovelluksiin ja oppimisympäristöön tuo siis suuren edun muihin verrattuna.

Parhaat käytännöt käyttäjien sitouttamiseen pelielementeillä

Kuten aiemmin mainittiin, tärkein syy pelillistämisessä on pitää käyttäjät sitoutuneina ja motivoituneina. On olemassa tiettyjä pelillisiä elementtejä ja ratkaisuja, jotka lisäävät käyttäjien sitoutuneisuutta.

Kurkataampa tähän asiaan tarkemmin! Tässä lista neljästä esimerkistä, joita voidaan käyttää:

 • Tutoriaali: Kun käyttäjä tuntee käyttämänsä sovelluksen toiminnan, hänen on helpompi käyttää sitä ja se lisää hänen sitoutumistaan sovellukseen. On kuitenkin tärkeää, ettet tee tutoriaalista liian pitkää, monimutkaista tai liian yksinkertaista. Seuraamalla ohittaako käyttäjä tutoriaalin tiettyjä osia voidaan parannella näitä osia entistä paremmaksi.
 • Palkinto: Päivittäisten palkintojen lisääminen saa käyttäjän palaamaan sovellukseen joka päivä lunastamaan palkinnon. Lisäksi palkitseminen saavutuksen jälkeen myös motivoi ja rohkaisee käyttäjää palaamaan sovellukseen.
 • Ilmoitukset: Push-ilmoitusten käyttäminen kannustaa käyttäjää jatkamaan sovelluksen tai pelin käyttöä.
 • Yhteisöllisyys: Esimerkiksi vaihtoehtojen, kuten ”kutsu ystävä” tai ”pyydä ystävää lähettämään sydän”, asettaminen luo yhteisöllisyyden tai kilpailun tunteen. Kun käyttäjät kokevat olevansa osa virtuaalista yhteisöä se edesauttaa heitä käyttämään sovellusta.

Nämä käytännöt ovat kaikki osa perinteistä pelillistämistä. On kuitenkin syytä mainita, että trendit ja olosuhteet kehittyvät ja muuttuvat nopeasti. Nykyään monet sovellukset etsivät erilaisia tapoja lisätä käyttäjän palaamista sovelluksen pariin, koska käyttäjät yleensä välttävät push-ilmoituksia. Lisäksi ystävien kutsuminen Facebookin kautta on myös hiipuva trendi. Tästä syystä, vaikka näitä käytäntöjä pidetään parhaina käyttäjien sitoutuneisuuden kannalta, on tärkeää säilyttää dynaaminen lähestymistapa ja seurata käyttäjien käyttäytymistä.

Pelillisten ratkaisujen hyödyt

Kaikki pelillistämisen tuomat hyödyt ovat tehneet siitä hyvin suosittua viime vuosikymmenen aikana. Lisäksi on monia etuja, miksi pelillistämistä kannattaa käyttää opetussovelluksissa tai -ratkaisuissa. Tilastot osoittavat myös, että pelillistämistä käytettäessä oppiminen on tehokkaampaa. Alla listattuna pelillisten elementtien tuomat parhaat edut, erityisesti verkko-oppimisratkaisuissa:

 • Lisää sitoutumista
 • Parantaa käyttäjien motivaatiota
 • Auttaa ja parantaa tiedon säilyttämistä muistissa
 • Edistää kognitiivista kehitystä
 • Parantaa koulutuksen saavutettavuutta

Jos blogi herätti lisää kysymyksiä, niin älä epäröi ottaa yhteyttä meihin. MeKiwi tarjoaa palveluna räätälöityjen pelillisien ratkaisujen suunnittelua ja toteutusta yritys- ja koulutusaloille. Haluatko tehdä tuotteestasi digitaalisesti kiinnostavan ja motivoivan? Anna meidän tehdä se puolestasi!
Älä epäröi ottaa yhteyttä niin kehitetään yrityksellesi paras mahdollinen pelillistetty ratkaisu.


Extended realityn (XR) keinot tuovat lisäarvoa museoille

XR on kattotermi, joka kattaa virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR). Museoissa ja näyttelyissä käynti voi olla sekä hauskaa, että opettavaista. XR-teknologian ansiosta on mahdollista luoda aidolta tuntuvia kokemuksia ja päästä lähemmäs historiaa ja taidetta hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla.

XR tuo näyttelyn uudelle tasolle

XR tarjoaa keinoja herättää näyttely eloon aivan uudella tavalla. Virtuaalitodellisuuden avulla käyttäjä voidaan esimerkiksi lähettää keskelle luontokohdetta, jossa hän voi tarkastella eri eläinlajeja oikeassa koossa, vaikkapa tiikeriä tai karhua niiden omassa elinympäristössään tai jo sukupuuttoon kuolleita eläimiä.

Kävijä voidaan viedä matkalle historialliseen kohteeseen tutkimaan miltä esimerkiksi Colosseum näytti aikanaan. Taideteoksista voidaan esittää lisätietoja lisätyn todellisuuden avulla tai niihin voi lisätä äänitehosteita tai musiikkia. Virtuaalitodellisuuden avulla kävijälle voi antaa mahdollisuuden olla luova ja luoda omia taideteoksia tai olla vuorovaikutuksessa olemassa olevien teosten kanssa muokaten niitä haluamallaan tavalla.

Vaihtoehtoisesti fyysinen näyttely voidaan tuoda kokonaisuudessaan virtuaalitodellisuuteen, joka avaa jo itsessään täysin uusia mahdollisuuksia. Museossa XR:n tarkoitus on kuitenkin tukea näyttelyä ja teoksia eikä yksistään varastaa parrasvaloa.

XR tehostaa oppimista

Opetustilanteet voidaan usein kokea jopa haastavina, mutta museot tarjoavat erinomaisen oppimisympäristön ihan kaikenikäisille. Interaktiiviset teokset rikastuttavat kävijän kokemusta näyttelystä ja XR:n avulla kävijä saadaan osallistumaan ja uppoutumaan näyttelyyn entistä paremmin. Intensiivisempi kokemus on vaikuttavampi ja on myös tutkittu, miten XR auttaa palauttamaan mieleen koetun ja opitun asian helpommin kuin ilman XR:ää, tämä on hyödyksi erityisesti opetuksellisessa tarkoituksessa.

Esimerkkejä XR:n käytöstä museoissa

Monet museot ulkomailla sekä Suomessa ovat hyödyntäneet XR-teknologiaa näyttelyissään. Tunnettuna esimerkkinä Louvre, jossa kävijät pääsivät tutkimaan virtuaalitodellisuuden avulla tunnettuja maalauksia yksityiskohtaisemmin ja kuinka ne olivat muuttuneet ajan saatossa. Suomen kansallismuseo on myös aiemmin ottanut käyttöön virtuaalitodellisuutta, jossa kävijä pääsee astumaan sisälle maalaukseen ja kommunikoimaan maalauksen hahmojen kanssa.

MeKiwin XR-projekteja

MeKiwi kehitti täysin immersiivisen Suomen talvisodan XR-kokemuksen, joka kantaa nimeä “Operaatio Suentassu”. Projekti sai alkunsa kun uusi museo oli avautumassa Mikkeliin, jolloin halusimme tarjota osaamistamme ja luoda realistisen sekä opettavaisen kokemuksen sodan kauhuista tekemättä siitä kuitenkaan liian raakaa. Kyseisessä demo projektissa hyödynnettiin uusinta Mixed Reality -teknologiaa eli yhdistettyä todellisuutta joka on sekoitus todellista ja virtuaalimaailmaa. Kokemuksen ohjaimena käytetään aitoa deaktivoitua Suomi KP/-31 konepistoolia perinteisten VR-ohjainten sijasta.Tämän kokemuksen avulla voidaan elää historian tapahtumat uudestaan ja tuntea kuin olisit oikeasti paikalla.

Toteutimme myös Muuramen kunnalle virtuaalisen kotiseutumuseon, jossa käyttäjä voi tarkastella 360° videoituja ympäristöjä, joista useimmat perustuvat oikeisiin paikkoihin Muuramessa. Käyttäjä pääsee vierailemaan esimerkiksi Muuramen kirkossa ja voi kuunnella muun muassa kuoroesitystä 360° ympäristössä. Projekti toteutettiin Muuramen kunnan 100-vuotisjuhlan kunniaksi ja tarkoituksena on esitellä kunnan palveluita, harrastusmahdollisuuksia, monipuolista luontoa ja historiaa.

Ota yhteyttä jos aihe jäi kiinnostamaan tai haluat kuulla lisää millaisia XR-ratkaisuja voimme tarjota.


MeKiwin esittely Sapporo xR Exhibition -näyttelyyn

MeKiwi osallistui Japan Sapporo xR Exhibition 2022 -näyttelyyn. Asiantuntijamme Merih Arikkök antoi nopean yleiskatsauksen MeKiwin osaamisesta ja palveluista sekä aiempia asiakastapauksia ja referenssejä.
Koska laajennetun ja immersiivinen todellisuuden ratkaisuja voidaan käyttää menestyksekkäästi monilla eri aloilla, Merihin esityksen esimerkit kattoivat laajan valikoiman toimialoja.

Oppimisratkaisut ja koulutussimulaatiot

Koulutuksen prototyypiksi kehitimme Histology XR:n, joka on innovatiivinen terveydenhuollon XR-oppimiskokemus terveydenhuollon henkilöstölle, opiskelijoille ja opettajille.
Tämän työkalun avulla käyttäjät voivat tutkia mikroskooppisia kuvia ja näytteitä immersivisessa virtuaaliympäristössä, jossa on vapaus lähentää, vaihtaa saumattomasti näytteiden välillä, tehdä yhteistyötä muiden kanssa ja opettaa vertaisia.
Sovellus käyttää “true eye view” -tekniikkaa, eye tracking ja hand tracking, jotka ovat maailman edistyksellisimmän Varjo XR-3 Mixed Reality -laitteen ominaisuuksia.

Toinen esimerkki XR-oppimis ratkaisusta oli turvahenkilöstön koulutussimulatio Oulun Seudun Ammattiopistolle. Koska opiskelijat eivät voineet käydä koulua henkilökohtaisesti pandemian aikana, MeKiwi auttoi ratkaisemaan tämän haasteen tuomalla käytännön harjoittelun virtuaalitodellisuuden avulla opiskelijoiden koteihin.

Viihde, koulutus ja matkailu

Muut esitellyt hankkeet voivat kaikki tuoda lisäarvoa viihteen, koulutuksen ja matkailun aloille.
Tällainen on esimerkiksi Operaatio Suentassu, joka on täysin immersiivinen Suomen talvisodan Mixed Reality -kokemus. Se on kehitetty käyttäen Varjo XR-3 ja HTC Vive Tracker -laitteita Mixed Reality:ssä, jossa käyttäjä voi käsitellä todellista asetta, deaktivoitua Suomi KP/-31:tä, sekä nähdä sen ja käyttää sitä ohjaimena pelissä.

Toteutimme myös immersiivisen veneilysimulaation XR-Marine -yritykselle. Projektissa toteutimme moottoriveneen 3D-mallin, joka perustui yrityksen moottorivenemalleihin ja sisällytimme sen immersiiviseen XR-kokemukseen.

Viimeinen esimerkki XR:n käytöstä matkailussa oli Muuramen kaupungin AR-kokemus, jossa vierailemalla paikallisessa kirkossa AR:ssa käyttäjät voivat seurata lapsikuoron laulua. Sovelluksessa oli myös linkkejä kaupungin virtuaaliseen museoon ja palveluihin.

Odotettua enemmän

Laajennetun todellisuuden käyttäminen vain pelitarkoituksiin rajoittaisi teknologian todellista potentiaalia.
Ei ole yllätys, että tekemällä oppiminen auttaa säilyttämään tietoa paremmin kuin passiivinen oppitunti, ja historiallisessa tapahtumassa eläminen on vaikuttavampaa kuin siitä lukeminen.
Haluatko inspiroitua joistakin aiemmista teoksistamme? Löydät ne täältä. Jos haluat viedä projektisi seuraavalle tasolle XR:n avulla ja ota yhteyttä asiakkuuspäällikköömme Jonnaan tai XR-asiantuntijaamme Merihiin.


Miten matkailuala voi hyödyntää XR-teknologiaa

XR-teknologia on tuttu muun muassa pelimaailmasta, mutta myös monet muut alat voivat hyödyntää sitä. Tässä blogissa käsitellään lyhyesti, miten matkailuala hyötyy XR-teknologiasta.

Mitä tarkoittaa XR?

Extended Reality (XR) eli laajennettu todellisuus on termi, joka kattaa kaikki immersiviset teknologiat, kuten virtuaalitodellisuuden (VR), lisätyn todellisuuden (AR) sekä yhdistetyn todellisuuden (MR / Mixed Reality).

Yritykselle digitaalinen näkyvyys on elintärkeää liiketoiminnan kannalta ja mikä olisi parempaa kuin XR-teknologia ja sen loputtomat mahdollisuudet ja muokattavuus. XR-teknologian hyödyntäminen antaa yritykselle myös kilpailuetua sosiaalisessa mediassa, koska näin voidaan luoda entistä houkuttelevampaa ja vaikuttavampaa sisältöä. Erityisesti myös koronan tuomien rajoitusten jälkeen on täytynyt sopeutua “uuteen normaaliin” jolloin myös XR-teknologia ja virtuaalisuus lisääntyy väistämättä.

XR-teknologia ja matkailu

XR-teknologiaa voidaan käyttää esimerkiksi matkakohteen markkinoinnissa. Monet matkailijat etsivät paljon tietoa etukäteen matkakohteesta, sen nähtävyyksistä ja aktiviteeteista. Tällöin Matkakohteesta voi luoda esimerkiksi 360° videon, jota loppukäyttäjä voi tarkastella vaikka omassa olohuoneessaan. Kun käyttäjä pääsee paremmin ja laajemmin tutkimaan matkakohdettaan, niin hän varaa sellaisen matkan paljon todennäköisemmin kuin sellaisen kohteen, josta tietoa ei ole tarpeeksi saatavilla. Matkailija voi navigoida ennakkoon haluamansa reitin tai nähtävyydet ja säästää näin aikaa. Tämä auttaa myös matkailijaa valitsemaan juuri hänelle sopivan matkakohteen sekä auttaa matkan suunnittelussa muun muassa varusteiden suhteen. Itse matkakohteen lisäksi voidaan markkinoida kohteen majoitusta/hotellia.

Voidaan luoda myös virtuaalisia matkoja paikkoihin, jonne matkustaminen voi fyysisesti olla hankalaa tai matkailua on muuten rajattu. XR-teknologian ansiosta kävijä saa matkasta paljon enemmän irti, voidaan tutkia useampia kohteita tai keskittyä yhteen kohteeseen intensiivisemmin. Uusimman teknologian ansiosta virtuaaliset matkakohteet tai fyysiseen maailmaan upotettavat virtuaaliset elementit ovat entistä enemmän immersiivisempiä.

Teknologiaa luonnon keskellä ja kaupungissa

XR-teknologiaa voi hyödyntää sekä luontopoluilla että kaupungin sykkeessä. Molemmissa tapauksissa XR:ää voi käyttää antamaan informaatiota ympäristöstä käyttäjälle, oli sitten kyseessä puu- tai eläinlaji tai vaikkapa patsas tai kaupungin historiasta kertova kohde.
Käyttäjä voi esimerkiksi omaa puhelintaan käyttäen skannata patsaan tai vaikka QR-koodin, jolloin hänen puhelimen ruudulle aukeaa tietoa kyseisestä paikasta tekstin, videon tai ääniraidan selostamana, halutessa voidaan yhdistellä vaikka näitä kaikkia, tai miltä kuulostaisi nähdä matkakohde historian silmin? Olet fyysisesti paikalla modernissa ympäristössä ja samaan aikaan voit tarkastella kohdetta, miltä se näytti aikanaan kauan aikaa sitten.

MeKiwi on toteuttanut useita XR-projekteja, esimerkiksi Muuramen kunnalle luodulla Digimuurame.fi multimediasivustolla käyttäjä pääsee vierailemaan muun muassa Muuramen kirkossa kuuntelemassa kuoroa lisätyn todellisuuden elämyksessä tai vaikka seikkailemaan kanootilla ja maastopyörällä Muuramen luonnossa 360° video elämyksen kautta. MeKiwi on myös toteuttanut yhteistyössä Oulujoen koulun oppilaiden ja opettajien kanssa Oulujoen ympäriajo nimeä kantavan AR-sovelluksen elämykselliseen suunnistukseen Oulujoen maastossa. Sovellus auttaa muun muassa tukemaan oppilaiden osallisuutta ja luovuutta.

Ideasta toteutukseen

Huhtikuussa 2022 Business Finland järjesti matkailualan kestävää kasvua ja digitalisaatiota tukevan rahoitushaun, joka toteuttaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka tavoitteena on rakentaa entistä vihreämpää ja digitaalisempaa yhteiskuntaa. Tarkoituksena oli tuoda esille, miten matkailija saadaan viipymään pidempään, matkailun ympärivuotisuus sekä uudet asiakasryhmät. XR-ratkaisuilla voidaan vastata näihin tarpeisiin.

Jos XR-teknologia oli ennestään tuntematon aihe, voit lukea lisätietoja MeKiwin sivulta ja ota yhteyttä asiakkuuspäällikköömme Jonnaan tai XR-asiantuntijaamme Merihiin.


3 vinkkiä stressin vähentämiseen sekä työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen

Työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen kuulostaa yksinkertaiselta, mutta silti monet meistä kamppailevat liian usein stressin kanssa, joka voitaisiin välttää, jos vain muistamme huolehtia itsestämme. Nappaa kahvikuppi kaveriksi ja käy läpi listatut vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainottamisen aloittamiseksi.

1. Laita hyvät endorfiinit jylläämään

Jokainen tuntee stressiä ainakin jossain vaiheessa elämää, on se työhön liittyvää tai ei. Ihmiskehoa ei ole tarkoitettu istumaan pitkiä aikoja kerrallaan. Sanotaan, että liikunta on hyvää stressinpurkua, joten käy ulkona seuraavan työpäivän jälkeen. Raikas ilma ja liikunta virittää aivot valmiiksi tulevia haasteita varten sekä auttaa parantamaan unen laatua.

Meillä on MeKiwillä oma kiwisport-kanava, jossa asetetaan yhteisiä liikunnallisia tavoitteita ja kannustetaan toisiamme. Liikunnan tukena voidaan hyödyntää myös pelillistettyjä sovelluksia. Tällaiset sovellukset tuovat hauskuutta liikuntatavoitteiden saavuttamiseen ja ovat hyviä niille ihmisille, joiden on vaikea pysyä asettamassaan suunnitelmassa.

Pelillistämisessä on voimaa ja virtuaalitodellisuutta voi käyttää osana jokapäiväistä arkea, suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi Beat Saberia, jota pelaamalla voi saada hyvän ja motivoivan treenin samalla kun pitää hauskaa!

2. Pidä kirjaa

Työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen vaatii järjestelmällisyyttä. Jos tuntuu että työ ei koskaan lopu ja kaikki asiat ovat hajallaan, pysähdy hetkeksi ja tee lista kaikista asioista mitä pitää tehdä. Lisäksi erittele, kirjaa ylös ja aikatauluta kiireisimmät ja tärkeimmät tehtävät. Pidä myös huoli, että omalle vapaa-ajalle jää aikaa ja pidä kiinni sen toteutumisesta. MeKiwillä me käytämme Jira-järjestelmää projektien seurantaan ja työtehtävien kirjaamista varten. Trello on myös eräs helposti käyttöönotettava työkalu tehtävien seurantaan.

3. Sulje netti

Digitalisaation ja jatkuvasti piippavien puhelimien maailmassa tuntuu, että koko ajan olisi oltava läsnä. Sen sijaan, että olisit alati tavoitettavissa, kokeile työpäivän jälkeen sulkea puhelin ja tietokone ja nauti hetki omasta ajasta. Tai vaihtoehtoisesti uppoudu johonkin hyvään videopeliin tai opettele jokin uusi ei-työhön liittyvä taito, kuka tietää, saatat saada uuden harrastuksen.

Uusiin tapoihin sopeutuminen vie aikaa, joten on hyvä aloittaa yksi asia kerrallaan ahmimatta liikaa samanaikaisesti. Toivottavasti nämä vinkit antoivat motivaatiota aloittaa työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen.