Pelillistäminen on melko uusi konsepti, jolla on suuri merkitys nykyään lähes kaikilla aloilla. Etenkin markkinoinnin suunnittelussa pelillistäminen on yksi suosituimmista tavoista vangita yleisön huomio. Pelillistäminen on pelien kaltaisten elementtien soveltamista eri ympäristöihin, minkä tarkoituksena on lisätä käyttäjän sitoutuneisuutta. Voit myös lukea aiemman blogimme, joka käsittelee tätä aihetta tarkemmin. Tässä blogissa esittelemme viisi esimerkkiä pelillistämisestä, joita et ehkä ole ennen ajatellut. Esimerkit on jaoteltu eri tasoihin sekä sen mukaan, kuinka helposti pelilliset elementit on tunnistettavissa. Aloitetaan helpolla:

Helppo

Duolingo

Uuden kielen oppiminen saattaa kiinnostaa monia ihmisiä jossain vaiheessa. Yksi helpoimmista tavoista aloittaa uuden kielen oppiminen on oppimissovellus, koska ne ovat helppokäyttöisiä ja enimmäkseen ilmaisia! Siksi ensimmäisenä esimerkkinä toimii Duolingo, joka on yksi suosituimmista kieltenoppimissovelluksista. Käymme seuraavaksi läpi miten Duolingo hyödyntää pelillistämistä:

    • Se käyttää tasojärjestelmää: Oppitunnit on jaettu eri tasoihin ja otsikoihin. Käyttäjä voi siirtyä seuraavalle tasolle vasta, kun edellinen taso on suoritettu, tai ne voidaan myös ohittaa, jos käyttäjä osoittaa tarpeeksi hyvää osaamista tasolla. Tasoilla ei ole keskenään suuria eroja vaikeustasossa. Jokaisella tasolla on 3 tai 4 uutta sanaa tai lausetta. Näin ollen taso ei ole liian helppo eikä vaikea, mikä pitää käyttäjän motivoituneena.
    • Palkkiojärjestelmä: Tässä sovelluksessa käyttäjät voivat kerätä palkintoja oppitunnin suoritettuaan. Aarrearkkujen avaaminen auttaa käyttäjiä keräilemään sovelluksen sisällä esiintyviä esineitä, jotka voivat tarjota apua tasoilla edetessä. Tämä on loistava esimerkki käyttäjän sitouttamisesta sovellukseen.
    • Ansiomerkkien kerääminen: Käyttäjä sitoutuu ja motivoituu käyttämään sovellusta enemmän palkintojen myötä, mikä auttaa käyttäjää suorittamaan vielä enemmän oppitunteja. Oppitunteja suoritettuaan käyttäjä voi kerätä ansiomerkkejä. Lisäksi ansaitut ansiomerkit näkyvät käyttäjän julkisessa profiilissa. Se on loistava motivaationlähde! Lisäksi sovellus rakentaa omaa yhteisöä näyttämällä käyttäjille kuinka monta ihmistä opiskelee samaa kieltä samanaikaisesti. Tämä motivoi käyttäjää ja lisää yhteisöllisyyttä.
    • Eteneminen: Suorituksen etenemisen näyttäminen käyttäjälle ja sovelluksen peräkkäisten käyttöpäivien laskeminen on loistava tapa kannustaa käyttäjää jatkamaan sovelluksen käyttöä. Käyttäjän saavuttaessa tiettyjä etappeja sovelluksen sisällä, sovellus tarjoaa palkintoja, kuten ilmaisen premium-version kokeilujakson muutaman päivän ajan. Lisäksi sovellus näyttää tilastotietoja käyttäjistä, jotka pelaavat säännöllisesti. Esimerkiksi ”Käyttäjät, jotka pelaavat määrän X päivää putkeen, suorittavat kurssin loppuun X % todennäköisemmin!” Tämäntyyppiset tilastot ovat suuri motivaationlähde käyttäjille.
      Yllä lueteltujen elementtien ansiosta Duolingo on loistava esimerkki pelillistämisestä. Nämä ominaisuudet rohkaisevat, sitouttavat ja motivoivat käyttäjää. Tällä tavalla käyttäjät voivat opiskella hauskalla tavalla ja palata käyttämään sovellusta yhä uudestaan!


Keskitaso

Oletko koskaan kerännyt sovelluksen sisäisiä pisteitä saadaksesi palkkion, kuten ilmaisen tuotteen? Tai kerännyt pisteitä saadaksesi alennusta seuraavasta lennostasi mieleiselläsi lentoyhtiöllä? Jos vastauksesi on kyllä, olet jo kokenut ja käyttänyt tämän tason pelillistettyä sovellusta! Keskitason pelillistetyn sovelluksen erottaa joistakin hieman vähemmän ilmeisistä ominaisuuksista. Esimerkiksi uskollisuuspisteiden tai korttien käyttämisestä. Tässä on 2 esimerkkiä tästä aiheesta:

Yelp

Yelp on ohjelmisto, jota voidaan käyttää sen verkkosivuston tai sovelluksen kautta. Sovelluksen päätarkoitus on jättää arvioita ja kuvia yrityksistä, joissa käyttäjät vierailevat. Lisäksi Yelp-sovellus käyttää samanlaista ystäväluetteloa kuin Facebook. Joten mitä pelillistämiselementtejä tämä sovellus käyttää?

    • Eliittistatus: Kukapa ei haluaisi tuntea oloaan erityiseksi? Yelp antaa käyttäjilleen tämän erityisen tunteen! Jos käyttäjä antaa usein arvosteluja, vastaa kysymyksiin ja osallistuu Yelp-yhteisöön, niin hän voi saavuttaa eliittistatuksen. Tämä lisää sovelluksen aktiivisempaa käyttöä.

Starbucks

Starbucks käyttää myös Reward-sovellusta, joka palkitsee käyttäjän mitä enemmän sovellusta käyttää ja mitä enemmän tuotteita ostaa. Tämä sovellus on erinomainen esimerkki tosielämässä käytetystä pelillistämisestä.

    • Tähtien kerääminen: Käyttäjä kerää tähtiä jokaisesta ostetusta tuotteesta. Sovelluksen graafinen suunnittelu tekee siitä hauskaa; tähdet näyttävät kahvikupeilta, jotka voi täyttää! Mitä enemmän ostoksia tehdään, sitä enemmän hyötyjä käyttäjä ansaitsee. Nämä edut voivat olla syntymäpäivälahja tai ilmainen kuppi kahvia. Kukapa ei haluaisi nauttia näistä hauskoista ja monipuolisista eduista lempikahviansa siemaillen?

Vaikea

Seuraavissa tapauksissa pelielementit ovat hienovaraisempia ja vaikeammin löydettävissä. Siksi et ehkä ole huomannut näitä loistavia esimerkkejä pelillistämisestä!

Linkedin-profiilit

LinkedIniin tunnusta luodessa käyttäjän tulee suorittaa tietyt vaiheet profiilin luonnissa. LinkedIn on alusta, jolla voi laajentaa omaa verkostoaan löytääkseen työmahdollisuuksia. Siksi LinkedIn näyttää edistymispalkin heti profiilinluonnin alussa, mitä enemmän vaiheita profiilin luonnissa on suorittanut, sitä helpompi on tavoittaa useampia ihmisiä. Tämä on älykäs pelillistetty sovellus. Tinder käyttää myös samaa menetelmää saadakseen käyttäjät täydentämään profiiliaan. Joten jos haluat tavoittaa enemmän ihmisiä työajan ulkopuolella, voit kokeilla Tinderiä ja kokeilla sen pelillistettyjä ominaisuuksia.

Nike+ Run Club

Nike+ Run Club yhdistää ihmisiä yhteisön voimalla. Nike lisää käyttäjien sitoutuneisuutta tarjoamalla mahdollisuuden luoda kannustava yhteisö. Käyttäjät voivat päästä yhteisöön vertaamalla otettuja askelia ja juostua matkaa muiden sovelluksen käyttäjien kanssa. Tämä kilpailuasetelma auttaa ihmisiä saamaan yhteyden muihin käyttäjiin ja olemaan motivoituneempia. Tämä on erinomainen esimerkki pelillistämisestä, koska tämän sovelluksen avulla käyttäjät voivat mukauttaa harjoitusohjelmaansa ja suorittaa haasteita voittaakseen ansiomerkkejä.

Kunniamaininta

Lopuksi kunniamainintana haluaisimme esittää tosielämän esimerkin pelillistämisestä. Pelillistämisen ei tarvitse olla vain digitaalisessa maailmassa. Pelillistämistä ei myöskään ole tarkoitettu ainoastaan nuorille. Leikkisyys on tärkeä tekijä peleissä yleensä, kuten tässä esimerkissä voidaan nähdä. Kaiken pelillistetyn tulee olla hauskaa, ja hauskuus voi syntyä jopa pelkästä leikkisyydestä! Alkuperäisenä tavoitteena oli rohkaista ihmisiä käyttämään portaita liukuportaiden sijaan kamppailussa ylipainoa vastaan. Tutkimus osoitti, että sen jälkeen, kun portaat muutettiin pianon koskettimiksi, ihmiset suosivat portaita liukuportaiden sijaan!